Ново затягане на мерките в Европа заради COVID-19

09:09, 05 окт 20 / Свят 25 1859 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Европа продължава да затяга мерките в опит да овладее заразата от коронавирус.

От днес Чехия връща извънредното положение заради рекорден ръст на заразените. То ще продължи 30 дни и ще даде възможност на правителството да предприема мерки за социални ограничения. Но спиране на икономиката, както беше през пролетта, няма да има.

Мадрид върна карантината

Френското правителство също обяви затягане на мерките. Новите ограничения ще бъдат въведени от вторник и ще бъдат в сила 15 дни. Париж затваря всички барове и повишава нивото на риска до максимум. Причина за строгите мерки е скокът на заболели.

Само в неделя, във Франция са регистрирани 12 565 нови случая на коронавирус. Очаква се днес премиерът Жан Кастекс да даде подробности за карантинните мерки, които ще действат през следващите две седмици. Предварително е известно, че ще има промени в правилата за заведенията за хранене, за да могат да продължат работата си. Залите, в които се провеждат лекции в университетите, ще трябва да са пълни само наполовина.

Ръст на нови случаи на коронавирусна инфекция и във Великобритания - регистрирани са 10 000 носители на заразата - рекорден брой от началото на масовото тестване в страната. 

Същевременно британският вестник "Гардиън" съобщава, че се планира нова тристепенна карантина за страната. При тези по-строги мерки може да се стигне до забрана на всички социални контакти извън групи от няколко семейства и до затваряне на пъбовете.

За втора вълна вече се говори в Белгия и Нидерландия. По-строги карантинни мерки действат от днес и в Москва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама