Как коронавирусът промени света на модата

20:05, 05 окт 20 / Любопитно 25 3267 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Модната индустрия също попадна под ударите на коронакризата. Затварянето на филиали, прекъсването на вериги за доставки, както и триумфът на хоум офиса доведоха до преосмисляне на света на модата, пише германската АРД, пише БГНЕС.

Компанията за анализ на данни „Reply” е описала подробно ефектите от пандемията върху модната индустрия. Последният доклад показва, че интересът към модата намалява. В сравнение с март 2019 г. търсенето е намаляло с 23%. Това поставя модната индустрия в дъното на класацията. Само туризмът и автомобилната индустрия се справят по-зле през последните шест месеца.

Промяната на работната среда оказва сериозно влияние върху интереса към модата. От началото на пандемията се наложи да се премине на работа от къщи. А там никой не носи вратовръзки, обувки на висок ток и дамски чанти. Според резултатите от проучване в САЩ, едва един на всеки десет човека се приготвя специално за работа от домашния офис.

Победата на удобните дрехи

Докато офис облеклото се бори със спадащия към него интерес, на преден план излязоха спортните дрехи – клин или долнище на анцуг, маратонки и тениска. По време на пика на пандемията модни марки и социални медии организираха кампания с хаштаг wie #StayInPajamaContest, за да привлекат вниманието към ежедневните дрехи за вкъщи. Във Великобритания новите тенденции бяха използвани особено активно и вследствие на това търсенето на удобни дрехи нарасна с 433%.

Собственичка на магазини за мъжка мода в Хамбург потвърждава тази тенденция: клиентите залагат преди всичко на удобни дрехи, изработени от приятни за носене платове, като функционалността им също е определящ фактор.

Отчетът на голяма компания за спортни стоки също е недвусмислен – през периода юни – август фирма „Nike” е реализирала печалба от 1,5 милиарда долара. Испанският лейбъл „Balenciaga”, който принадлежи на модния гигант „Kering”, също се смята за победител в бранша, отговорил на предизвикателствата на времето със своите маратонки, пуловери с качулки и якета.

Промяна на стойностите в модната индустрия

Докато официалните обувки губят постоянно от популярността си и вече не са толкова търсени, маратонките са на път да завладеят пазара. По същия начин уважаваната вратовръзка отдавна си е „изпяла песента”. Класическият костюм съставлява едва около една пета от продажбите на „Hugo Boss”.

Офис облеклото и бързата мода бяха най-сериозно засегнати по време на пика на пандемията. Кризата беше усетена и на борсовите пазари. От началото на пандемията в Германия акциите на „Hugo Boss” са спаднали с около 50%. Компанията MDax отчете спад в продажбите с почти 60% поради закриването на бизнеса по време на коронакризата. Модният производител на луксозни стоки „Strenesse” дори трябваше окончателно да прекрати дейността си.

Въпреки големия натиск върху производителите на официални облекла, модата в луксозния сегмент има сигурно бъдеще, смятат експертите. В крайна сметка съзнателното пазаруване се увеличава до степен, в която клиентите инвестират парите си по-рядко, но по-разумно. Някои модни къщи промениха гамата си от стоки в посока към иновативни идеи, удобни за носене тъкани и нови възможности за комбиниране.

Устойчивостта е от голямо значение

В допълнение към критерии като стойност и комфорт, темата за устойчивостта също играе нарастваща роля в света на модата, твърдят от „Hugo Boss”. Компаниите търсят иновации и нови идеи. Купувачите на индивидуални колекции вече имат възможността да проследят пътя на използваната вълна от фермата до готовия продукт. „Hugo Boss” разработи наскоро веган костюм, сертифициран от организацията за хуманно отношение към животните PETA.

Как изглежда бъдещето на модата?

Остава въпросът дали промяната в стила на облеклото е постоянна. Изследователите на тенденциите са сигурни, че бъдещото развитие на модата ще зависи преди всичко от два фактора: развитието на пандемията и бъдещата форма на работа. Ако домашният офис запази статута си в дългосрочен план, вратовръзките и костюмите скоро може да останат в историята на модата.

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама