"Четири лапи" с петиция до Борисов и ЕК заради отглеждането на диви животни в жестоки условия в България

15:20, 05 окт 20 25 2053 Шрифт:
Автор:

Много от големите котки и кафявите мечки в някои от българските зоопаркове тънат в мизерия. Скорошно проучване на организацията за защита на животните "Четири лапи" отново доказа тежките и крайно неподходящи условия, в които големите зоопаркови обитатели прекарват живота си.

От организацията подготвят петиция до премиера Бойко Борисов и Европейската комисия, като призовават за подкрепа в борбата им за подобряване на живота на мечки, големи котки и други животни, отглеждани в български зоопаркове.

"Като изгнаници, притиснати да живеят в тесни и мрачни клетки, тези животни страдат неимоверно. Заобиколени единствено с бетон и метални решетки, без каквото и да е облагородяване на загражденията, те не могат да живеят пълноценно. Към това се прибавя и липсата на добра професионална квалификация при гледачите и често нулевия им опит за работа с диви животни, които затварят порочния кръг на страдания", заявяват от "Четири лапи".

С две малки лъвчета се сдоби зоопаркът във Варна

Те са категорични, че много от големите котки в родните зоологически градини са родени в следствие на нерегламентирано и дори близкородствено развъждане, което впоследствие бива причина за генетични изменения и влошено здравословно състояние на животните.

"Въпреки всички тези нередности, Министерство на околната среда и водите в България продължава да легализира статута на съоръжения и паркове неподходящи за диви животни, като им дава разрешително за зоопарк. Никой не гарантира, че тези места отговарят на стандартите за отглеждане, опазване и образование, посочени в Директивата на ЕС за зоопарковете. Дори съоръженията, които остават незаконни и не покриват никакви стандарти, запазват право да продължат да отглеждат и дори да развъждат диви животни. Това трябва да спре", посочват от организацията.  

Те са убедени, че трябва да се прекрати порочната практика за раздаване на лицензи на неподходящи и мизерни обекти за отглеждане на диви животни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама