Дебатът в ЕП отвори очите на ЕНП, че Борисов е проблем, а не гордост

09:06, 06 окт 20 / Политика 25 2082 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Дебатът в Европейския парламент отвори очите на ЕНП, че Борисов е проблем, а не гордост. Това написа евродепутатът Радан Кънев, който е сред инициаторите на разговорите в Брюксел.

Според него дискусията е разочарование за мнозина, заради сравнително слабите “Брюкселски послания” на ЕК и Съвета, сдържаната подкрепа на ЕНП за правителството, както и заради затъването в междупартийни дрязги и загуба на фокус.

Дебатът в ЕП за България – нищо не сте пропуснали, ако не сте го гледали

Кънев отчита, че макар дебатът да не е бил на нивото на очакванията на българското общество, той в немалка степен е свършил своята работа и е дал повод за сериозни изводи.

На първо място той е сложил край на политическия комфорт за ГЕРБ в Европа и дори в рамките на ЕНП. Освен това обсъждането е поставил Гешев и Борисов в обектива на европейските медии и обществено мнение. Наред с това е отворило очите на ЕНП, че Борисов е проблем, а не гордост.

Според евродепутата подкрепата на ЕНП за Борисов е условна и от него се очакват незабавни реформи.

Дебатът в ЕП: Парите на ЕС в България са "черният хайвер на лакоми олигарси"

„Още днес сутринта Борисов и мнозинството трябва да започнат действия за изпълнение на тези обещания. Това, доколкото познаваме ГЕРБ и Бойко, просто няма да се случи... Неизпълнените обещания разочароваха българските граждани. Предстои да разочароват и ЕНП“, коментира Кънев.

Той е категоричен, че не бива да очакваме ЕП или ЕС изобщо да решава наши политически въпроси. Смяната на управлението и преди всичко - излъчването на ново, почтено и реформаторско управление, е наша вътрешна задача. По думите му ЕС може да посочи проблеми и дори да предложи пътища за решаването им, да вървим по този път обаче е наша, обща, българска работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама