Съдът назначи тройна съдебномедицинска експертиза за Атанас Бобоков

13:00, 06 окт 20 25 2328 Шрифт:
Редактор:

Апелативният специализиран наказателен съд назначи тройна съдебномедицицинска експертиза по делото срещу бизнесмена Атанас Бобоков.

Днес съдиите трябваше да решат дали да изменят, наложената от спецсъда мярка на Бобоков от задържане под стража в по-лека, но заради съществени пропуски в дадената от защитата епикриза не се достигна до разглеждането на искането, предава БГНЕС.

Назначената експертиза от съда беше по искане на прокуратурата, въпреки че защитата се противопостави. В нея ортопед-травматолог, хирург и физиотерапевт ще кажат дали бизнесменът може да се лекува в домашни условия, каквото показва последната му медицинска експертиза, изготвена от болница "Лозенец", или може да бъде лекуван в ареста. Експертизата ще бъде направена в МВР болница.

Прокурор Мария Дойчева мотивира искането на прокуратурата да поиска назначаването на експертизата.

В делото беше предоставена експертиза без изходящ номер от доц. Кожухаров, че състоянието на обвиняемия е несъвместимо с условията на ареста и следва да се лекува от дома и да му се прави физиотерапия. Считаме, че следва да се назначи експертиза, за да се установи актуалното му здравословно състояние. Дали физиотерапията, която той провежда регулярно дава необходимите резултати да се подобрява състоянието му, за да може съдът да се произнесе по основателността на искането за изменението на мярката или за продължаване действието на мярката му задържане под стража“, обясни прокурорът.

Отложиха мярката на Бобоков заради адвокат със симптоми на COVID-19

По време на заседанието стана ясно, че от болница „Лозенец“, където е бил прегледан Атанас Бобоков не са се отзовали на две постановления на прокуратурата и не са дали обяснения за извършеното от тях по време на посещенията на обвиняемия, както и не са предоставили медицински документи. Сега това трябва да направят в рамките на ден-два.

Адвокатът на бизнесмена Георги Тренчев заяви, че е против изготвянето на експертизата.

„Считам, че коректно е представило вещото лице здравословното състояние. То няма как да се промени в рамките на няколко дни. Не му е извършено никакво адекватно лечение, не само в последната седмица, ами вече четири месеца. Здравословното му състояние видимо не е добро. Той се нуждае от доста комплексен подход към лечението си, което може да се проведе в специализирано заведение, което е извън рамките на затвора“, заяви той, коментирайки факта, че Бобоков днес влезе в залата, ходейки с патерица.

Следващото заседание, до което се очаква тройната съдебно-медицинска експертиза да бъде готова, ще се проведе следващия вторник от 13:00 часа. Дотогава бизнесменът остава в ареста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама