Опашка за изложбата на Николай Зиков в София

11:00, 07 окт 20 / Култура 25 3223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При изключителен интерес премина откриването на изложбата с живописни творби на художника Николай Николов-Зиков в столичната галерия „Средец“. Както TOPNOVINI.BG вече съобщи, тази есен изложбата на Николай Зиков е едно от ключовите събития в културния календар на София, тъй като на практика е първата самостоятелна експозиция на творилия в изолация по времето на социализма майстор на четката.

Събитието беше открито от заместник-министрите на културата Румен Димитров и Амелия Гешева, от автора на книга за Николай Зиков – Людмил Веселинов, изкуствоведката от БАН Галя Денкова и литераторката проф. Амелия Личева. В приветствията те подчертаха значимата роля, която творци като Зиков са изиграли в развитието на българската култура в епохата на социализма, съпротивлявайки се на догмите на социалистическия реализъм и налагайки отсам Желязната завеса принципите на авангардизма. Въпреки дъжда обширната галерия, собственост на Министерство на културата буквално се пукаше по шевовете, заради което пристигналите по-късно се принудиха да пренесат част от купона на официалното стълбище на министерството и дори на тротоара пред галерията.

На събитието присъстваха  интелектуалци, изкуствоведи и ценители на изобразителното изкуство, а също и политически фигури, покриващи на практика целия политически спектър.

Сред тях бяха забелязани Н. Пр. посланикът на Хърватия г-жа Ясна Огняновац, социалният министър Деница Сачева, лидерът на СДС Румен Христов, актьорът Руси Чанев, художникът Васил Вълев, бившият политик и настоящ преподавател в НБУ Екатерина Михайлова, журналистът-протестър Калин Манолов, блогърът Иван Стамболов-Сула, депутатът и острие на ГЕРБ Тома Биков, общинските съветници Прошко Прошков и Антон Койчев, бившият екоминистър Нено Димов, финансистът Мартин Заимов, председателят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов, главният редактор на „Литературен вестник“ Амелия Личева, издателят и собственик на издателска къща „Сиела“ Веселин Тодоров, социологът Димитър Ганев, народният представител от Атака проф. Станислав Станилов, съпругата на покойния председател на 38-ото народно събрание Йордан Соколов – Ева, бившите депутати от Реформаторския блок Вили Лилков и Борис Станимиров, бизнесменът Милен Врабевски, ректорът на Художествената академия проф. Георги Янков, ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова, директорката на Държавния културен институт към МВнР Снежана Йовева и др.  

Снимки: Пламен Борисов

Изложбата в галерия „Средец“ ще остане достъпна за посетители до 20 октомври, след което експозицията ще замине за Чехия за да гостува на българския културен център в Прага.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама