Задържаните лихвари „играли” с частни съдебни изпълнители

12:05, 07 окт 20 25 2201 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Прокуратурата повдигна обвинения на петима души след мащабната акция в няколко столични квартала във вторник, при която бяха задържани 21 души. Това съобщиха на пресконференция от Специализираната прокуратура и ГДБОП. Ако бъдат признати за виновни, обвинените могат да получат от 3 до 10 години затвор.

Спецакция в София: 21 души са задържани за рекет, имотни измами и наркотици

„Акцентирам, че петте задържани лица са с множество криминални прояви и са осъждани. Осъждани са и за закана за убийство”, посочи прокурор Валентина Маджарова, цитирана от Нова телевизия.

Според прокуратурата разбитата група е осъществявала дейността си от началото на 2014 г. в кварталите "Христо Ботев", "Левски", "Враждебна" и "Димитър Миленко. Тя била създадена с користна цел – получаване на парични средства от престъпна дейност – лихварство, имотни измами, както и набиране на жени с цел проституция.

Групата е имала двама основни лидери. Около тях са били установени множество лица – 20 души, които са подпомагали престъпната дейност. "Всички те са били задържани, а по-късно станаха и свидетели", допълни още гл. комисар Любомир Янев, директор на ГДБОП.

„Имаме данни, че са „играли” с частни съдебни изпълнители. Има случаи, в които са взимали апартаменти и друго недвижимо и движимо имущество. Длъжници са прехвърляни на поставени лица – те също обект на разследване”, заяви Янев.

При акцията като доказателства са иззети документи, пари, ценности, наркотици и три луксозни автомобила. До момента по случая са разпитани 43 души като свидетели. 

„Жертвите на групата са много. Тепърва се установяват. Има много, които отказват да дадат показания”, каза още Янев и добави, че мишените на групата са всякакви хора, от различен етнически произход, предимно изпаднали в лошо финансово състояние.

По време на мащабната операция спецполицаите са объркали адрес и са влезли по погрешна в дома на семейство с малки деца. За инцидента стана ясно още в тогава, но не бе официално потвърдено.

„Обект на вътрешна проверка в МВР е. Когато приключим проверката, ще ви дадем информацията”, каза Янев по повод грешката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама