НАП засече касова бележка за над 7,6 млрд. лева в брой

13:38, 07 окт 20 25 3726 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От НАП се натъкнаха на фрапантен случай- касова бележка за над 7,6 млрд. лева в брой. 

От приходната агенция са извършили подробен анализ на предаваните по дистанционната връзка между фискалните устройства и сървъра им данни за периода от 17 юни до 17 август. За това време са издадени 2620 фискални и системни бона за продажби с плащане в брой за суми от и над 10 хил. лева. От тях 598 са за суми в диапазона от 10 до 20 хил. лева, а 15- от 1 млн. до над 7,6 млрд. лева.

В тази връзка от НАП напомниха, че плащания на и над 10 хил. лева трябва да се извършват чрез превод или да се внасят по сметка.

Нарушенията са извършени от над 480 лица в близо 70 вида търговски обекта, сред които такива за търговия на едро и дребно с хранителни стоки и с некласифицирани другаде стоки или услуги. Неспазване на изискването за прага от 10 000 лв. при разплащания в брой е установено и в ресторанти, хотели и закусвални, както и в обекти за тютюневи изделия, алкохол и безалкохолни напитки, при продажба на автомобили и мотоциклети, предоставяне на медицински услуги и др.

По закон на физическите лица се налага глоба в размер 25 на сто от общия размер на направеното плащане, а юридическите лица подлежат на имуществена санкция в размер 50 на сто от общия размер на направеното плащане.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама