„Изборна бомба“: Правна комисия потвърди смесеното гласуване

14:45, 07 окт 20 / Политика 25 2703 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След един час дебати водещата правна комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс, с които се прави отстъпление от изцяло машинно гласуване и се дава възможност за вот и чрез хартиена бюлетина. За повторното приемане на поправките бяха депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", БСП и ДПС подкрепиха мотивите на държавния глава и бяха против, а "Воля" се въздържа. Гласуването в пленарната зала ще бъде утре, съобщи „Дневник“.

Радев наложи вето на Изборния кодекс

Преди две седмици президентът заподозря ГЕРБ в опит да си докара служебна победа на предстоящите парламентарни избори и върна няколко промени в Изборния кодекс - даването на възможност за гласуване и с бюлетини, и с машини, опростяването на протоколите на секционните избирателни комисии, директното възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването на търговското дружество "Информационно обслужване" АД, както даването на възможност за провеждане на референдум по въпроси, които касаят компетенциите на Велико народно събрание. Според държавния глава парламентът не се съобразява с препоръките на Венецианската комисия и прави промени в изборните правила непосредствено преди изборите.

Ветото защитаваха основно депутати от БСП, които изтъкнаха различни аргументи - че машинното гласуване ще ограничи грешките в протоколите и броя на недействителните гласове; че ще се ограничат опитите за манипулации; че не трябва да се прави крачка назад и др.

"Целенасочено създавате изборна бомба", каза зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП в аргументация на тезата, че възможността за избор как да се гласува ще създаде хаос при отчитането на резултата.

В отговор Анна Александрова от ГЕРБ каза, че има хора, които се притесняват да гласуват с машини, а изборният процес трябва да стане привлекателен и за тях.

От ГЕРБ не се пребориха за смесена избирателна система за ВНС


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама