Европарламентът одобри резолюцията за България

18:45, 08 окт 20 / Политика 25 4593 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Въпреки съпротивата на ЕНП евродепутатите приеха резолюцията, изготвена в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Това стана с 358 гласа "за", 277 - "против" и 56 "въздържали се", съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент. Гласуването се състоя, след като повечето предложени поправки - основно тези на ЕНП - бяха отхвърлени.

Първи коментар по приетата резолюция направиха от Отровното трио. Според тях с този акт протестите в страната са получили морална подкрепа и определят ситуацията като "политическият шамар за властта".

Според евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев цялата резолюция е абсолютно излишна, а най-важен е докладът на Еврокомисията и оценката на Европейският съвет. "Това, за съжаление, което ще се приеме като текст от ЕП, е рожба на левицата заедно с либералите и е изключително едностранна пропаганда, която ще се използва за предизборна кампания в България", каза той в ефира на bTV.

От своя страна евродепутатът Радан Кънев благодари на всичките си колеги от Швеция, Белгия, Холандия, Чехия, Словакия, Финландия, които застанаха на страната на българските граждани, а не на “партийната дисциплина”. „Това е само началото на дълъг и труден път. И за България, и за ЕНП“, сподели той в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

По-рано днес от ЕНП обявиха, че няма да подкрепи резолюцията за България. В изявление на нейния заместник Естебан Гонсалес Понс се казва, че някои парламентарни групи са превърнали документа в партиен инструмент, вместо да го използват за целите на ЕС, и този текст трябва да се върне обратно за преформулиране.

"Този текст e неточен, неподплатен в някои отношения и някои от точките почти нямат нищо общо с наболелите проблеми", пише в изявлението. "В текста се призовава за продължаване на механизма за сътрудничество и проверка, въпреки индикациите на Комисията, че България може да бъде извадена от него на базата на постигнатия напредък", твърди евродепутатът, цитиран от БНР. 

Дебатът в ЕП за България – нищо не сте пропуснали, ако не сте го гледали 

Европейският парламент отхвърли внесените поправки, които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България.

Авторката на по-голямата част от поправките Роберта Мецола от ЕНП е оттеглила предложението си, в което обвързва финансово протестите с бизнесмена Васил Божков. Новината съобщи самата тя в Туитър, като обяви, че го прави, тъй като има неправилна интерпретация по поправката.

Мецола е автор на преобладаващата част от измененията, които целят да смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството. В един от внесените от нея текстове се настоява да отпадне мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка. Също така тя искаше в документа да има и критични пасажи за президента.

Дебатът в ЕП: Парите на ЕС в България са "черният хайвер на лакоми олигарси"

В текста на резолюцията остават и текстовете, свързани с Истанбулската конвенция, въпреки настояването на Ангел Джамбазки от ВМРО те да бъдат заличени. В тях европарламентът изразява съжаление, че тя не е приета и призовава за ратифицирането ѝ, съобщи БНТ.

По предложение на румънската евродепутатката от "Обнови Европа" Рамона Стругару в резолюцията е добавен текст, в който се призовава България да разследва разкритията в американската мрежа за борба с финансовите престъпления (FinCen), в които са замесени три банки и е "установена висока степен на риск от изпиране на пари и връзка с финансиране на организираната престъпност и тероризма".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама