„Вкусът на София“: Street Chefs – здравословните улични бургери

09:00, 09 окт 20 / София 25 11294 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков*, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително... а направо е задължително да посетите.

Обичате улична храна, но искате да бъде едновременно здравословна, качествена, достъпна и вкусна? Street Chefs ще стане вашето ново любимо място!


Снимка: FB / Street Chefs

Първата каравана за бургери отваря преди пет години на ул. „Ангел Кънчев“ 22, за да се разрасне до верига заведения. Към днешна дата има още шест локации, на които можем да опитаме здравословните бургери – на ул. „Козяк“, на ул. „Николай Хайтов“ в кв. „Изток“, в Бизнес парка, на бул. „България“ 86, в кв. „Слатина“ на парткинга на големия търговски център там и един Steak House в Панчарево – на ул. „Самоковско шосе“, където освен бургери се предлагат и стекове.

Пред TOPNOVINI.BG един от основателите на Street Chefs Петко Цочев разказа, че заедно с колегата му Димитър са били привързани към готвенето като хоби, но са искали да се занимават и на професионално ниво. Те са виждали подобни каравани по света и са решили да направят нещо подобно и у нас. „Представяхме си, че ще можем да се местим, да пътуваме и да работим всеки ден на различни места, но това на този етап се оказа невъзможно в България. Затова бяхме принудени да „закотвим“ караваната на един паркинг и да работим на едно място“, сподели Петко.


Снимка: FB / Street Chefs

Може да се каже, че те се оказват на подходящото място в подходящото време. Първата каравана за бургери отваря по времето на „изгрева“ на бургерите в София и те направо са нападнати от клиенти. „В началото си представяхме, че ще можем да правим авторски вечери на различен тип готвачи с различен поглед към street културата и street кухнята. Но толкова ни нападна клиентът за бургери, че просто нямахме време да направим това, което имахме като допълнителен замисъл“, разказа Петко.

Хитовете в менюто на Street Chefs са два – Класически Чийзбургер и Шефс Бургер. Има и бургер от сьомга, веджи бургер, бургер с пуешко месо, сандвич с дърпано свинско, телешки стек сандвич с бонфиле и др. Собствениците не правят компромис с качеството на продуктите. „Работим изцяло с български месодайни породи – прясно месо, което не минава през замразяване, има срок на зреене и т.н. Имаме и натурален отлежал английски чедър. Хлябът ни се прави специално за нас всеки ден. Така че в това отношение държим високо ниво. И се стараем да надграждаме“, обясни Петко.


Снимка: FB / Street Chefs

Основното питие, което се консумира в Street Chefs, е бира. Предлага се и вино на чаши. „По света бургерът се консумира с джин тоник, но българинът определено си го предпочита с бира“, посочи Петко.

От своя страна, Никола определи Street Chefs като „истинските бургери на София“. „С истинско отношение към направата им - продуктите са подбрани, месото е от доказан производител, а сглобката е поверена на хора, които знаят как да я направят. С няколкото си локации в града, няма как да не ги намерите и да се гмурнете в света на бургерите“, коментира той.


Снимка: FB / Street Chefs

През призмата на петте години бихме казали, че доста израсна културата на българския клиент и отношението му към уличната храна. Появи се възприятието, че уличната храна може да е нещо качествено и вкусно. И не е задължително да се свежда до някакви мърляви павилиончета. Естествено, и медиите много спомогнаха - например канали като Netflix, които имат цели платформи за street food. Даже бих казал, че уличната храна се превърна с някаква мода. Хората се стараят все повече и повече да вникват в същността на храната – от какво е приготвена, как е приготвена, независимо, че е на улицата и се води бърза храна. В това отношение мисля, че несъмнено има израстване“, коментира Петко.


Снимка: FB / Street Chefs

Отделно от караваните за бургери те развиват и концепция за азиатска улична храна заедно с Божана от предаването Masterchef – на бул. „Черни връх“ 69.

Храната по-скоро е съвременен азиатски фюжън – малко от Япония, малко от Китай, малко от Тайван – в основата всъщност са тайвански хлебчета, които се приготвят на пара. В тях слагаме различни продукти – азиатски пиле, кокосови скариди, патладжан. Ползваме основните сосове от азиатската кухня и те придават един по-нестандартен вкус на храната“, обясни Петко.


Снимка: FB / Street Chefs

*Никола Петков работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и "Червило". Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето.

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: Manzo – ресторантът за месо

„Вкусът на София“: Forno Cipollini – пицата от Тоскана

„Вкусът на София“: Supa Star – домът на супите

„Вкусът на София“: Pastoccino – където храната е винаги прясна и адски вкусна

„Вкусът на София“: Story – новото любимо място на младите хора

„Вкусът на София“: Ventana – заведението, което разказва истории

„Вкусът на София“: Tempero – където обичат да готвят вкусно

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама