Българо-македонската историческа комисия ще възобнови работа след година прекъсване

13:40, 09 окт 20 / Политика 25 1891 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония ще възобнови работата си на 15-16 октомври след една година прекъсване. Това стана ясно по време на пресконференция на външния минитър Екатерина Захариева и македонския ѝ колега Буяр Османи. 

„Надявам се да има създадем среда да се върнат към конструктивния дух на работа“, коментира Захариева. По думите ѝ пътят е свързан с много реформи и изпълнение на критерии. Тя заяви, че има много работа за вършене и в другите сектори и изрази надежда да се преодолее забавянето по коридор 8.

Захариева изтъкна, че България винаги е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на Северна Македония и е неуместно да се внушават тези в обратната посока, както между гражданите на нашите две страни, така и в международен план. "България не иска нищо повече освен да се изпълняват клаузите по договора ни за добросъседство... Нямаме никакви нови претенции. Апелирам и се надявам да не се създава внушение и проблеми там, където ги няма", подчерта Захариева по време на съвместна пресконференция с Османи. 

От своя страна Буяр Османи заяви, че нашите приятелски отношения са стабилни и увери, че днес са говорили отворено по всички теми. Той призова за по-честа комуникация между двете страни на всички нива.

Предложение: Магистралата София-Скопие да се казва "Гоце Делчев"

По-рано днес премиерът Бойко Борисов изрази притесненията си от вкарването на ОМО Илинден и „македонско малцинство“ в България в политическата резолюция на Европейския парламент. 

„Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на наши те политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, коментира министър-председателят по време на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от правителствената пресслужба.

Припомняме, че миналия месец България представи пред ЕС меморандум, с който призова Северна Македония да прекрати наследената от миналото антибългарска идеология. 

Каракачанов се оплака на НАТО от Северна Македония

„Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате и винаги сте имали най-голяма подкрепа и че просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има“, каза още министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата.

По думите му перспективата и моментът са изключително важни и би било грях пред историята, ако сегашните политически ръководства в България и Република Северна Македония не успеят да намерят компромис. „Няма да ни разбере и светът“, добави в заключение министър-председателят Бойко Борисов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама