Здравният министър с предизвикателство в подкрепа на донорството

15:37, 10 окт 20 / Политика 25 2421 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

В деня, когато отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Здравният министър проф. Костадин Ангелов отправи предизвикателство, озаглавено „Да подкрепим донорството и трансплантацията с 20 думи за 20 секунди!“

Расте броят на българите с позитивна нагласа към донорство

У нас за трансплантация чакат 1145 граждани. Тази година в страната са реализирани четири донорски операции след настъпила мозъчна смърт. Благородното решение на четири семейства и професионализмът на българските лекари даде втори шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация наши сънародници –  бяха извършени пет органни трансплантации.

"Днешният ден е възможност да почетем всички донори  и да благодарим на техните семейства и на медицинските специалисти по донорство и трансплантация", заяви здравният министър.

Заради пандемията от COVID-19 Съветът на Европа препоръчва вместо със събития да отбележим Деня чрез виртуални инициативи, съобщи здравното министерство.

Ето защо Министерството на здравеопазването създаде клип, който да насочи общественото внимание към темата за донорството и трансплантацията и да покаже защо е важно да бъдем солидарни.

В предизвикателството, отправено от министъра, се включи акторът Наум Шопов, който сподели мнението си за донорството във Facebook профила си. От своя страна, Наум предизивка радио водещия Ники Кънчев. 

Шефът на "Пирогов" проф.Асен Балтов също се включи в предизвикателството, като прочете 20 думи за 20 секунди в подкрепа на донорството. Проф. Балтов предизвика изпълнителите Мария Илиева, Орлин Горанов и проф. Николай Габровски.

В чужбина и у нас: Български медици ще се обучават в областта на донорството и трансплантациите

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама