448 са новите случаи на COVID-19

08:00, 11 окт 20 25 2725 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

448 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас при направени 3795 PCR теста, сочат последните публикувани данни на Единния информационен портал.

Нов скок: 612 заразени с COVID-19 за денонощие

Броят на активните случаи достигна 7 610 , като от тях са хоспитализирани 1 189, а 59 са в интензивни отделения.

Най-много положителни тестове има в София - 116, следвани от Благоевград – 55 и Варна – 49.

Нови 105 души са излекувани. Починали са 4 души, с което общият им брой е 891.

"Начинът на представяне на информацията за коронавируса е крайно некоректен и плашещ. Ако някой иска да плаши, може би си мисли, че уплашени хора се манипулират по-лесно", каза доц. Атанас Мангъров пред БНТ.

По думите му правилният начин е да се каже колко от тестовете са направени на хора за първи път, на хора под карантина, за 2-ри, 3-ти път. Също така колко от тестваните за първи път са приети за болнично лечение. И още - колко от лекуващите се в реанимация са само с COVID-19, а не заради друго заболяване.

Според Мангъров "щабът трябва да бъде разкаран", тъй като само плаши хората.

Бързите тестове са тези, с които може да бъде спасена системата, смята проф. Тодор Кантарджиев. "Трябва широко да се използват бързите антиген тестове. Те действат и бързо доказват дали човек може да заразява. Не са така чувствителни като PCR теста, но са сигурен критерии, а и струват 20 лева", подчерта той в интервю за bTV.

"Нищо няма да се затваря, всеки областен щаб решава сам за мерките в областта. Ние, Националният оперативен щаб, даваме препоръки на базата на анализ. В момента трябва да пазим старческите домове, болниците, за да не се превърнат в огнища. Видяхме, че с училищата няма страшно", каза още проф. Кантарджиев.

Професорът за пореден път призова хората да пазят себе си и близките си. "Останаха две важни неща - маските и дистанциите", каза той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама