ЕС със санкции за Лукашенко

14:12, 12 окт 20 / Свят 25 2144 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Външните министри на ЕС се съгласиха да наложат санкции на лидера на Беларус Александър Лукашенко, съобщиха Франс прес и БГНЕС, като се позовават на дипломатически източници. Евросъюзът се опитва да засили натиска върху управляващите в Минск заради репресиите на режима срещу протестиращите.

Името на Лукашенко ще се присъедини към списък от 40 негови служители, които вече са санкционирани от ЕС за ролята им във фалшифициране на оспорваните от опозицията избори на 9 август, които върнаха президента на власт, и за бруталните действия на силите за сигурност при последвалите протести.

Междувременно стана ясно, че над 500 души са задържани в Минск при поредните демонстрациите срещу Лукашенко. Сред арестуваните са и 40 представители на медиите, отразяващи протеста.

Захариева се срещна с Тихановская и отзова посланика ни в Беларус

Данните са на правозащитния център „Вясна“. По тяхна информация във вчерашния протест са участвали около 100 000 души, които са разпръснати от полицията с водно оръдие, гранати и бой с палки, съобщи „Асошейтед прес“, цитирани от bTV.

В Минск опозицията се опита да проведе „Марш на гордостта“, но силите за сигурност не допуснаха мащабната акцияДо момента задържаните от протестите в Беларус надхвърлят 13 000 души, а лидерите на опозицията са или под постоянен арест, или са избягали в чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама