Предложение: 3 месеца без технически преглед и колата се счита за излязла от употреба

10:30, 12 окт 20 / София 25 4270 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От 2 години на 3 месеца да се съкрати срокът, след който при липса на технически преглед автомобилът да се счита за излязъл от употреба. Това е част от нови мерки за премахване на изоставените автомобили в София по идея на общинския съветник Борис Бонев.

„Изискването за изтичане на две години от валидността на последния технически преглед е прекалено дълъг. Освен това, то не съответства с разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тъй като липсата на годишен технически преглед предпоставя и невъзможност за сключване на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Затова едно моторно превозно средство следва да бъде считано за изоставено и излязло от употреба от момента, в който то не е преминало успешно годишен технически преглед“, смята Борис Бонев.

Той предлага и съкращаване на срока за предизвестие за доброволно премахване на автомобили от страна на собственика също ще бъде съкратено – от 3 месеца на 1 месец.

Сред идеите му е и автомобилите да се спират временно от движение, ако нямат сключена застраховка „Гражданска отговорност“. Предложението е внесено в Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи.

Според Бонев съкратените процедури за премахване на изоставените автомобили от улиците ще помогнат да се освободи значителен брой паркоместа. А това е малка, но важа стъпка в посока справяне с проблема с паркоместата в София.

Бонев цитира статистика на СДВР, според която за последните 14 години броят на регистрираните автомобили в София е нараснал с 52%. „Въпреки това, този ръст не е съпътстван нито с разширение на градските територии, нито със строителството на паркинги или инфраструктура с капацитет, който да поеме мащабите на това увеличение. Проблемът с паркирането отдавна не е само в центъра на града, той е осезаем и по кварталите“, посочва той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама