Приходите от осигурителни вноски може да не са достатъчни за пенсии и обезщетения

10:26, 12 окт 20 25 1991 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Приходите от осигурителни вноски за Държавното обществено осигуряване (ДОО) може да не са достатъчни, за да покрият разходите за пенсии, обезщетения и помощи. Това е един от шестте основни стратегически риска пред Националния осигурителен институт, се посочва в аналитичен материал на експертите на НОИ, цитиран от БТА.

Материалът представя гледната точка на НОИ за стратегическите рискове пред управлението на държавното обществено осигуряване в периода след 2020 г. Според анализа сред факторите за дупка в бюджета са демографските процеси.

Пари на калпак – рецептата за социална грижа на ГЕРБ

Прогнозите за населението сочат, че през 2020 г. коефициентът на възрастова зависимост в старшите възрасти (населението на 65 и повече години на 100 лица от населението на възраст от 15 и 64 г.) ще достигне 34,3. Това означава, че на всеки 100 души на възраст между 15 и 64 г. се падат 34 на 65 и повече години. В дългосрочен план тенденциите не са оптимистични - очаква се стойността на това съотношение да достигне близо 45 само за период от две десетилетия, а през 2050 г. да надхвърли 528, се посочва в анализа.

Очакванията са балансът на ДОО да остане отрицателен (разходите да останат по-високи от приходите) за целия период от 2019 г. до 2070 г. При 3,3 на сто от БВП, дефицитът в ДОО се очаква да нарасне до 4,8 на сто от БВП в края на периода.

50-те лева за пенсионерите остават до март догодина

Други стратегически рискове са контролните механизми да не са достатъчно ефективни, за да установят и не допускат грешки, нередности и измами с фондовете на ДОО, контролните механизми да не са достатъчно надеждни при защитата на информацията и активите.

Посочват се и рисковете развитието на информационните и комуникационните технологии да изпревари технологичното състояние на НОИ, взаимодействието със заинтересованите страни да доведе до несъответствие между резултатите от дейността на НОИ и нормативно определените му задачи. Стратегически риск е и НОИ да не разполага с достатъчно кадрови потенциал, за да изпълнява възложените му задачи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама