Новият командир на ВВС призова купуването на нови изтребители да се обмисли добре

16:06, 12 окт 20 25 2350 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Намерението на българското правителство да закупи още осем нови самолета F-16 трябва да бъде добре обмислено. Това заяви новият командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров във връзка с намеренията на кабинета да прочуат възможностите за закупуване на още 8 самолета F-16 Block 70 и високотехнологично оборудване

Припомняме, че България вече закупи 8 машини за 2.1 млрд. лева, които бяха преведени авансово на САЩ. Според българските планове трябва да последва и поръчка за още 8. Военното министерство вече проучва при какви условия може да стане това, като очакванията са, че втората поръчка ще е по-евтина.

"Tова е въпрос, който трябва преди това сериозно да бъде обмислен и да се намери оптимално решение. Позицията на Мечо Пух - „Колкото повече, толкова повече“, при такива сериозни неща като авиационна техника и бойна авиация не винаги дава добър резултат. Така че нека да се огледат нещата. Наистина, на пръв поглед - повече самолети е по-добре. Но зависи и тези самолети как ще бъдат осигурени ресурсно“, коментира ген. майот Петров в ефира на БНР.

По думите му подобно предложение води след себе си въпроси за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях. Той напомни, че тепърва започва изграждането на инфраструктурата за вече платените машини и подчерта, че трябва да се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен.

Междувременно началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов коментира, че по време на визитата на военния министър Красимир Каракачанов в САЩ миналата седмица е бил обсъден и въпросът за следващата поръчка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама