Антикорупционната комисия е спечелила дела за над 5.5 млн. лв. тази година

10:53, 13 окт 20 25 1463 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

За периода от януари до октомври 2020 година по предявени искове от КПКОНПИ са спечелени дела, с които в полза на държавата е отнето незаконно придобито имущество в размер над 5.5 млн. лева, съобщиха от комисията.

Общата сума по всички дела, завършили с осъдителни решения в полза на Комисията, е 5 689 330,30 лв. Част от делата са по Закона за противодействие на корупцията,влязъл в сила от януари 2018 г., а останалите са по предишните закони за отнемане на незаконно придобитото имущество и имущество, придобито от престъпна дейност.

Най-голямата сума на отнето имущество в полза на държавата е от делото срещу Ивелин Шишков -  683 193 лв. Шишков има присъда за трафик на хора в Белгия и обвинение за пране на пари в България.

КПКОНПИ внесе искове за отнемане на имущество за близо 53 млн. лева

Спечелено е и делото срещу Димитър Леонов, обвинен от прокуратурата в разпространение на наркотици. Общото отнето имущество от него е в размер на 399 917.88 лв.

От наследниците на Йордан Цонков-Джиджи окончателно е отнето имущество в полза на държавата на обща стойност 544 590 лв. Цонков е осъден за данъчни престъпления в особено големи размери. Съдебните решения са на Софийски градски съд и Софийски апелативен съд.

Отнемат се апартаменти в София, ниви и ливади, автомобили, левовата равностойност на дружествени дялове и суми от отчуждени МПС. Проверката срещу Цонков е започнала след наказателно производство за данъчни престъпления в особено големи размери.

Пълният списък на осъдените, чието имущество ще бъде отнето в полза на държавата, може да видите на сайта на  КПКОНПИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама