Коронавирусът по света: Франция обяви вечерен час за Париж и още осем града

21:38, 14 окт 20 25 3932 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Френският президент Еманюел Макрон обяви вечерен час между 21:00 и 06:00 сутринта в Париж, както и Руан, Лил, Сен Етиен, Лион, Гренобъл, Монпелие, Марсилия и Тулуза.

Той ще влезе в сила в събота и ще продължи четири седмици. Разрешени ще бъдат важните пътувания, но не и посещенията на нощни заведения или ходенето на гости. Глобата е 135 евро.

Ситуацията е "тревожна", но "не сме изгубили контрол над ситуацията", каза още президентът. Макар че вирусът се разпространява из страната, втори строги ограничения на национално ниво биха били непропорционално тежка мярка, заяви той.

Ограничения на обществения транспорт или на пътуванията в страната засега няма да има.

Макрон каза още, че "в идеалната ситуация" по домовете не бива да се събират повече от шестима души.

По-рано днес правителството обяви извънредно положение. През март то също взе такава мярка, която бе отменена през юли. Сега обаче Франция е във втора вълна на вируса, предупреди премиерът Жан Кастекс.

Броят на заболелите, които се намират в болница, надмина 9100 за пръв път от юни днес.

 

Маските на открито в Албания стават задължителни

От 15 октомври носенето на маски на открито в Албания става задължително, а нарушенията ще бъдат налагани парични глоби, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Правителството взе такова решение по препоръка на комисията за борба с COVID-19, в която се описва „къде и кой трябва да носи защитна маска, както и наказанията за онези, които не спазват тази мярка”.

Защитна маска или шал трябва да носят всички и навсякъде, освен децата до 11-годишна възраст. От това задължение се изключват единствено онези, на които маската пречи на здравето, но за целта задължително трябва да представят медицински документ. Без маски може да бъдат и лица, които се придвижват на велосипед или мотопед, по време на спортни тренировки, в превозно средство, ако останалите присъстващи са от същото семейство, по време на плуване в басейн, езеро или море, вкъщи, когато там присъстват единствено членовете на домакинството.

За нарушаване на това изискване ще се налага глоба в размер на 25 евро, а при повторно нарушение тя нараства на 40 евро.

От края на септември и през октомври броят на новозаразените за едно денонощие в Албания непрекъснато нараства. През вчерашния ден бяха регистрирани 182-ма души с коронавирус, което досега е най-високата бройка в рамките на едно денонощие.

Властите във Виена пък отмениха провеждането на традиционните масови празненства за посрещане на Новата година заради невъзможността да се спазват изискванията на борбата срещу разпространението на новия коронавирус. Все още не е взето решение за провеждането на традиционните коледни базари.

По-рано стана ясно, че правителството на Нидерландия реши да затвори от днес баровете и ресторантите в страната. Това се прави в рамките на „частична карантина“, която засега ще трае поне 4 седмици, за да се овладее устойчивият ръст на броя на заразяванията, съобщиха "Асошиейтед прес" и БНР.

В учебните заведения се въвежда задължително носене на маски. В страната се забранява продажбата на алкохол след 20.00 часа, както и приемането на повече от трима гости в едно домакинствo на ден. Ще се ограничи и общественият транспорт във възможно най-голяма степен.

През последните седмици Нидерландия е сред европейските страни с най-силно увеличение на броя на заразените. През последните седем дни новите случаи там са близо 44 хиляди при население от малко над 17 милиона души. Починалите за седмица са 150, а от началото на разпространението на заразата живота си са загубили общо 6 587 заразени с коронавирус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама