БСП и ДПС внасят искане за оставката на Караянчева

12:05, 14 окт 20 / Политика 25 3618 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Депутатите от БСП и ДПС внасят искане за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. Двете парламентарни групи са събрали 96 подписа, които вече са внесени в деловодството, обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Проекторешението трябва да се обсъди още утре, а за да се приеме трябват гласовете на повече от половината депутати. 

Преди около месец от ДПС обявиха, че стартират консултации за събиране на подписите, а като мотив посочиха останалия без придвижване техен сигнал за несъвместимост на един от членовете на ЦИК със заемания от него пост. Нещо повече – от движението посочиха, че дори депутати от ГЕРБ са изразили съгласие с техните аргументи, предаде БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Макар с по-различни мотиви, за оттеглянето на Караянчева отново настояха от БСП. От ДПС уточниха, че повечето им аргументи съвпадат с тези на левицата. 

Караянчева: Като протестирате срещу лошия Бойко, ходете пеша

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи 5 аргумента за оставката. Първият – непознаване на Конституцията и погазване на Правилника на Народното събрание, който е със силата на закон. Вториятпоставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на Народното събрание в придатък към волята на един човек - премиера Борисов. Третият – грубо погазване на правилата на законодателния процес и влошено качество на законите. Четвъртиятнезачитане на принципите на прозрачност и публичност в работата на парламента и петиятдуми, оценки и поведение, рушащи авторитета на институцията“, заяви Нинова, цитирана от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

От БСП обвиниха Караянчева, че системно възпрепятства изслушвания и участия на министър-председателя Бойко Борисов в парламента, като връща питанията и въпросите към него без основания.

Нинова припомни записа, за който се твърди че е с гласа на премиера, в който се отправят обиди към Цвета Караянчева, и я призова: „Заради достойството на българските жени, освободете поста“.

Посрещнаха Цвета Караянчева със стари килими във Велико Търново

ГЕРБ в защита на Караянчева

Единственото, което ви интересува в момента, е неистовото желание да вземете властта, а не да мислите за българските граждани“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и подчерта, че всички искания за оставката на Караянчева ще бъдат оборени, защото са употребявани за „тясно партийни цели“.

Снимка: БГНЕС

С какво право председателят на БСП иска оставката на Цвета Караянчева, след като в този мандат, под нейно ръководство, ПГ на БСП системно руши авторитета на това Народно събрание? Какъв авторитет да има това Народно събрание, след като 3 месеца бяхте в нелегалност и отсъствахте от заседанията на парламента? Какъв авторитет искате да се създаде на това Народно събрание, след като опозицията смята, че е ненужна за парламентарната дейност?“, попита Даниела Дариткова.

Тя разкритикува опозицията, че дори не участват в заседанията на Председателския съвет, криейки се „по ъглите на парламента“ и влизайки в заседанията единствено, за да прочетат „някоя декларация и осигурят надницата за деня“. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама