Затварят заведенията, които не спазват мерките

15:40, 15 окт 20 25 5029 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

 

Ако заведенията не спазват мерките срещу COVID-19, ще бъдат затваряни. "Контрол ще се осъществява ежедневно, дори и през нощта, от всички институции, на места, където има струпване на хора. В това число влизат моловете, нощните клубове, заведенията. РЗИ първо ще дава предписание, ако то не бъде изпълнено, следва затваряне на заведението", съобщи здравният министъ проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. 

"Законите са за всички, там, където не се спазват, ще има сакнции", категоричен беше проф. Ангелов.

Коронавирусът у нас: Засилват контрола в нощните клубове

В две области - Благоевград и Търговище, има заболеваемост над 120 човека на 100 хил. душиЗдравният министър призова да не се пътува до тези области, освен ако не е наложително. "Излишното пътуване дотам би довело до разпространяване на болестта и в другите области", апелира министърът.

"Още когато започна тази епидемия, казахме, че ще спечелим битката с разум и дисциплина. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване в хората по отношение на дисциплината", допълни здравният министър. По думите му здравната ни система все още има ресурс да се справи с епидемията от коронавирус, но по области вече започва да се усеща претоарване.

"Няма да се възприемат нови мерки", увери проф. Ангелов, тъй като това не било наложително. "Ако хората не вярват на мерките и не ги спазват, кажете ми, има ли нужда от нови мерки? Нека спазваме сегашните", призова той.

Само за ден: Обещаните от Борисов пари за „Ремдесивир“ се стопиха наполовина

Данните за последното денонощие

819 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 5 898 PCR-теста, показват данните на Единния информационен портал. Активните случаи са 9 175, от които 1 380 са хоспитализирани. 67 души са в интензивни отделения. Починали са шестима, с което общата им бройка става 929.
350 са излекуваните за последните 24 часа.

Най-много заразени има в София - 265, следвани от Пловдив - 95, Благоевград - 53, Търговище - 43, Варна - 34, Бургас - 33, Враца - 28, Стара Загора - 27, Кърджали - 23, Габрово и Шумен по 22, Русе - 20, Разград - 19, Велико Търново - 18, Пазарджик - 15, София област и Плевен по 14, Сливен - 13, Кюстендил - 10, Монтана - 9, Ямбол - 8, Добри1 - 7, Смолян и Перник по 6, Ловеч - 5, Видин и Силистра по 4, Хасково -2.

Разказът на един лекар с COVID-19

Медиците. Заразените медицински служители до момента служители са 1440. "За последното денонощие случаите на новозаразени медици са 25. 394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, в лечебни заведения са 60", каза още Ангелов. Само 7 са в интензивни отделения. Излекуваните медици до момента са 1030, починалите - 16.

В Търговище преминават на онлайн обучение

В училищата. "172 ученици и деца и 165 учители към днешна дата са с положителни проби за коронавирус", съобщи просветният министър Красимир Вълчев. „Мерките трябва да се спазват и в училищата. Призовавам всички да бъдат по-отговори. Ако мерките се спазват, имаме всички шансове учебната година да бъде над 98% присъствена“, коментира Вълчев.

На училищата ще бъде препоръчано да ограничат незадължителните дейности или част от тях да се проведат в електронна среда. Например родителските срещи, заседанията на обществените съвети и настоятелства.

Също така ще се препоръча планираните екскурзии да бъдат отложени за пролетта.

Голямо огнище на COVID-19 е регистрирано във варненски офис на фирма за онлайн игри, където денонощно на три смени работят 140 души, съобщи bTV. След масово тестване, обхванало абсолютно всички служители, 43 души са установени като положителни за коронавирус. Всички са млади хора и са изолирани на домашно лечение.

По-малко огнище е регистрирано и в регионалната библиотека, където са установени четирима служители с коронавирус.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама