100 години от рождението на легендарния Марио Пузо

12:48, 15 окт 20 / Култура 25 2811 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

На 15 октомври се навършват 100 години от рождението на американския писател от италиански произход Марио Пузо. В световната култура той оставя незаличима следа с романа си "Кръстникът" и прочутата му адаптация на големия екран.

Нова версия на „Кръстникът 3“ със съвсем различен финал ще се появи през декември

Пузо е роден в Ню Йорк, потеклото му е от Неапол. В биографията му няма нищо по-различно от това на всеки редови американец от поколението, родено след Първата световна.

Първият му роман "Тъмната арена" е публикуван през 1955 г., но пробивът му идва едва през 1969 г. с "Кръстникът" - семейна сага за три поколения италианци, които се интегрират в американския живот не с честен труд, а по престъпен начин.

Снимка: Facebook/The Godfather

В интервю, дадено през 1996 г. за Лари Кинг, Пузо признава, че романът му излиза малко прибързано, преди да направи окончателните си редакции и че го написал най-вече за пари.

30 години след "Кръстникът" Марио Пузо е на върха на славата си и със солидна сума в банковата сметка, но въпреки това продължава да работи упорито и всеотдайно за своите читатели. "Умират глупаците", "Четвъртият K", "Последният дон", "Фамилията" са книги, които затвърждават реномето му на сериозен автор. Въпреки това "Кръстникът" остава емблематичната му творба.

Светът се е променил драматично от 1969 година, но Пузо все още блести на литературния небосклон, пише „Дневник“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама