Кибератака в Гърция: Премиер и правителство с откраднати данни

14:24, 15 окт 20 / Свят 25 2366 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Кибератака срещу най-голямата гръцка компания за телекомуникационни мрежи „Cosmote“ миналия месец е довела до изтичане на данни на милиони гърци.

Милиони телефонни обаждания са станали публично достояние и по този начин е откраднато огромно количество данни. Сред изтеклите разговори са били и телефонни обаждания на министър-председателя и правителствени служители, съобщи вестник „То Вима“, цитиран от БГНЕС.

Огромното изтичане на информация е резултат от кибератака от неизвестни нарушители, които са записали десетки милиони телефонни обаждания и SMS-и в периода 1-5 септември 2020 г. Откраднати са данните от телефонни обаждания от стационарни и мобилни телефони.

Ръководителите на „Cosmote“ отбелязаха, че електронното „нападение“ е от чужбина, и изразиха надежда, че това може да е направено по рекламни причини.

„Компанията незабавно блокира достъпа, взе всички необходими мерки и уведоми компетентните органи още в първия момент“, се казва в официално съобщение на „Cosmote“.

В ход е разследване на инцидента и досега няма индикации за публикуване или друго използване на незаконно придобитите данни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама