Това е положението: Цвета Караянчева остава начело на парламента

14:40, 15 окт 20 / Политика 25 4452 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След повече от четири часа разгорещен дебат, изпълнен с обвинения, обиди и сочене с пръст, управляващото мнозинство отхвърли исканата от БСП и ДПС оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева. След гласуването тя благодари за гласуваното доверие.

„Кърджалийска мъченица“, еднополова любов и Околовръстното - дебатът за оставката на Караянчева

Караянчева запази поста си благодарение не само на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, но и на гласовете на „Воля“ и трима независими депутати. Срещу нея гласуваха ДПС и БСП.

Двете опозиционни групи поискаха отстраняването на Караянчева със сходни мотиви. Основните им критики към нея са, че не познава Конституцията, не спазва разделението на властите, изолира журналистите от депутатите в новата сграда на парламента, както и че с думите и поведението си уронва авторитета на законодателния орган. Сред критиките към нея е и фактът, че премиерът Бойко Борисов отдавна не е участвал в заседание на парламента и на редовния парламентарен контрол.

Критиците

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини Караянчева, че със своите думи, поведение и самооценка е хвърлила петно върху авторитета на парламента. Упрекна я, че законопроекти на левицата отлежават в деловодството още от 2017 г., без да влизат за обсъждане на комисия или в пленарна зала.

Според Антон Кутев от левицата битката в момента е „Цвета Караянчева срещу народа“. Той обвини ГЕРБ, че са превърнали политиката в калчища и трябва да си ходят, защото всички са безсмислени.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че Караянчевщината няма място в българския парламент. „Да забравиш и пренебрегнеш, че си председател на парламента в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката и това историята няма да прости“, категоричен бе той. По думите му Цвета Караянчева е „ярко олицетворение на ГЕРБ“ и с последните си изяви го доказва. „Агресивно говорене, арогантно поведение и острият тон ще останат като основни характеристики на ГЕРБ за последните години“.

Защитниците

Според Вежди Рашидов от ГЕРБ дебатът днес не трябваше да е за оставката на Караянчева, а за отзоваването на евродепутата от БСП Елена Йончева заради инициирания от нея дебат в ЕП за политическата криза в страната. Колегата му Красимир Ципов увери председателя на парламента, че не е загубила подкрепата на мнозинството и обяви, че тя ще остане начело на институцията до редовните парламентарни избори през март.

Караянчева дари килими трета употреба на кърджалийски театър

В защита на Караянчева говори и Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“, който изтъкна, че тя е много харесвана и уважавана в Кърджали, а на всичко отгоре не е откраднала нито стотинка. Депутатът стигна и по-далеч като каза, че с нападките си опозицията я превръща в мъченица. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки пък похвали Караянчева за дарението от килими за театъра в Кърджали.

„Не съм безгрешна“

Преди гласуването думата взе и самата Караянчева, която заяви: „Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това“. От парламентарната трибуна тя обяви, че с атаката срещу нея коалицията БСП и ДПС е излязла на светло. Според нея обаче мотивите им са „от девет кладенеца вода“.

Петиция иска премахване на ограниченията за журналисти в Народното събрание

Тя се опита да обясни, че всъщност не носи вина за нещата, в които опозицията я обвинява. По думите ѝ лошата законодателна програма се дължи на това, че не се внасят предложения за дневния ред. Депутатите пък искали Борисов да им отговаря, но задавали въпроси, които не са от неговите компетенции и затова се препращали към ресорните министри.

Караянчева отбеляза и че първоначално не е имало недоволство сред журналистите за мястото, което им е отредено в новата сграда,  но в последствие са се появили петиции. Ето защо тя обеща да върне предишния режим на работа и представителите на медиите да имат достъп до депутатите.

На свой ред тя разкритикува президента Румен Радев и сравни призива му „Мутри, вън“ с този на негови предшественици по начина, по който думите ѝ бяха сравнени с тези на предишни председатели на Народното събрание от журналиста Светослав Иванов.

Караянчева обидена на медии, изопачили думите ѝ

Караянчева се оплака и колко тежко е приела критиките по неин адрес. „Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна, направо да скоча от някоя канара в Родопите... По мой адрес се изсипаха трудно поносими лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката“, обяви тя трибуната.

За финал Караянчева се обърна към опозицията с думите „моята чест не може да бъде отнета от вас“, които бяха посрещнати с възгласи „Оставка“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама