Гешев: Пеевски е върнал парите от КТБ

16:25, 15 окт 20 25 4745 Шрифт:
Редактор:

След като в сряда главният прокурор Иван Гешев бе изслушан в парламентарната комисия по правни въпроси, днес той представи доклада за дейността на прокуратурата през първите 8 месеца на годината и пред депутатите в пленарна зала.  

"За" доклада гласуваха 117 народни представители, "против"-61 и "въздържали се" -1, с което той бе приет. Срещу доклада се обявиха единствено народните представители от БСП, които бяха инициатори на изслушването.

То е безпрецедентно, защото не е по годишните доклади за дейността на прокуратурата, а бе поискано от опозиционни депутати за спазването на законите и презумпцията за невинност още в края на юли, малко след първите протести с искането за оставка на правителството и главния прокурор, отбелязва  "Дневник".

След въпроси от страна на БСП защо Пеевски не е разследван, главният прокурор заяви, че депутатът от ДПС е върнал парите на КТБ, получени като финансиране. "Никой прокурор в Европа не повдига обвинения с политическо посочване или по политическа преценка. "Това може би се е случвало в други времена. За съжаление, живеем в демокрация, работим при спазване на законите и има принципи за върховенството на закона. Това, което ми е известно - депутатът, вашият колега Делян Пеевски, всичко, което е получено като финансиране като физически и юридически лица, е върнато на КТБ и това е факт по делото. Получаването на кредити не е престъпление", заяви Гешев.

Главният прокурор поиска законодателни промени. Той припомни, че още през месец май е поискал промени в Наказателния кодекс, с които да бъдат завишени наказанията за шофьори, които управляват МПС след употреба на алкохол и наркотици.

"Всеки един български гражданин може да загине на светофар, както загина журналистът Милен Цветков", предупреди Гешев и направи сравнение - това е все едно да разполагаш с негоден инструмент и да очакваш годен резултат. "Този инструмент се дава от законодателя. Българската прокуратура и съд спазват закона такъв, какъвто е. Вие сте хората, които трябва да прецените какви да бъдат те", каза Гешев и припомни, че вчера прокуратурата обяви нови предложения за промени в НПК, с които да отпадне формализма в наказателното производство.

Разпитите на Борисов

Премиерът Бойко Борисов е дал обяснения по случая с къщата в Барселона, повтори и пред депутатите в пленарната зала Гешев. "Последният сигнал е от гражданско движение "Боец", каза главният прокурор и намекна, че организацията била свързана с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който се укрива в Сърбия.

"Приобщени са медийни публикации, изискани са множество справки. Има активна комуникация с партньорските служби в Кралство Испания. След контакт с българския наблюдаващ прокурор, няколко месеца нямаме информация", каза Гешев, но обяви, че това не е проблем за приключване на преписката. Предстои приключване на ревизии на различни търговски дружества, свързани с този казус и снемане на обяснения на още няколко души.

За записите и снимките от спалнята на премиера Борисов Гешев обяви, че е възложено на столичната полиция да направи експертни справки като посочи, че и по този случай премиерът е дал обяснения. Поискани са обяснения от НСО, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които до момента не са изготвени.

"Това, колко време ще продължи проверката по случаите с премиера Борисов, е регламентирано в закона и решението се взема от конкретни магистрати, а не от българския главен прокурор". Така Гешев отговори на въпроса колко време е нужно да се установи дали са автентични записите и снимките с премиера Борисов.

Колекцията на Божков

В момента се водят две разследвания срещу Васил Божков и още 10 души с много обвинения, обяви Иван Гешев като говорейки за Божков, той го нарича с "укриващото се лице в Дубай".

"От колекцията му са иззети 212 предмета, за които има доказателства, че са регистрирани. Общо 6778 броя предмети са иззети при претърсванията. Предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила, включително в различни кутии с надписи на местата, от които са изкопани. Българската прокуратура ще направи всичко възможно тези предмети да бъдат обект на една съдебно-археологическа експертиза от най-добрите европейски експерти и ще представим тяхната стойност на българските граждани", обяви Гешев от парламентарната трибуна.

Въпреки че все още няма експертна оценка на културно-историческите ценности от колекцията на Васил Божков, Гешев обяви предварителни оценки. По думите му, 1 млн. евро струват регистрираните предмети, а цялата колекция е на стойност малко под 7 млн. евро.

"Това са ценности, изкопани от българската земя и са на българските граждани. Ще станат собственост и ще могат да бъдат видени от всеки български гражданин", обяви главният прокурор.

"Второто разследване касае организирана престъпна група за чисто криминална дейност – убийства, опити за изнасилвания и принуда. Предмет на разследване по това досъдебно производство са убийствата на Йордан Динев, Манол Велев, опита за убийство на Алексей Петров и на още едно лице, чието име на мен лично не ми говори нищо", каза Гешев.

По-малко телефонни измами

Гешев акцентира отново на спада на броя на телефонните измами. "Това е основание за гордост на всяка правоохранителна система", обяви той.

По думите му, трайно се подобрява работата на прокуратурата и 2,9% са върнатите дела на прокуратурата. 1,9% от всички присъди са оправдателни присъди. Той повтори и думите си от изслушването пред комисията, в която посочва, че приоритет е пресичане на наркоразпространението в районите на училищата.

"За мен е важно прокуратурата на Република България да бъде отчетна и прозрачна, нямаме притеснение от отчет. Имаме желание за постоянен диалог както с Народното събрание, така и с отделните комисии. Очакванията на българското общество могат да бъдат постигнати само при взаимодействие между трите власти и институциите", започна с обобщение Гешев и каза, че няма да дава статистика. 

БСП иска оставка

"Всичко е политика и вие също сте правили политически изказвания", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, която първа взе думата след отчета на Гешев. Тя взе повод от заключителните думи на Гешев, в които той обяви отново, че прокуратурата няма да участва в политически игри и кампании.

"Ние искаме оставката Ви и няма да подкрепим доклада. Той е само статистика, но не дава отговор на много важни въпроси", обяви Нинова.

По думите й, основните мотиви на социалистите за това са, че Гешев отхвърля съдебен контрол върху отказите на прокурорите да образуват досъдебно производство. Освен това, по думите й, фигурата на главния прокурор все пак остава безконтролна.

Снимка: БГНЕС

"Отговорите са недостатъчно задоволителни. Не са ли говори експертизите за записите, снимките и чекмеджето с парите? Колко месеца ви трябват, за да установите автентични ли са снимките на парите, автентичен ли е гласът от онези записи? Кога мислите, че тези експертизи ще се произнесат дали са достоверни или не тези записи и снимки?", зададе серия от въпроси Нинова.

Какво става и с разследването срещу Горанов, попита още лидерът на БСП. От 2017 г. до сега тя обяви, че опозиционната партия е пуснала до прокуратурата 15 сигнала за корупция по високите етажи на властта. До момента обаче няма отговор.

"Какво се случва със сигнала за строителството на оградата на границата с Турция? Кои са политиците, получавали нерегламентирани плащания от КТБ? Какво се случи с "Хасковогейт" и обществените поръчки? Докъде стигна разследването по сделката за ЧЕЗ? Няколко пъти сме ви сигнализирали за чумата по животните. А концесията на летище "София" и въгледобиви в пернишко?"

Следващото основание, поради което няма да подкрепим доклада, е по темата за чистата земя, въздух и вода на България. Прокуратурата пише в доклада, че са констатирани 1426 незаконни сметища в България.

"Почти във всички случаи са проверки, възложени на Министерството на околната среда и водите, наложени административни актове, които стигат до впечатляващото число - 442 лв. месечно за установени нарушения по Закона за околната среда и водите с опасни последици за живота и здравето на хората", коментира Нинова извадки от доклада. Тя отправи и въпросите дали все пак в някои от тези случаи не са открити данни за престъпление?

"В България има ли мафия или българската прокуратура ще я посочи ли в някакъв момент или ще се задоволява само с констатации по надзора за законност?", попита Нинова.

В Дебата се включи и депутатът от БСП Антон Кутев.  Той припомни, че още през 2014 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров каза, че в документите по делото КТБ е имало инициали - Д.П. Д.П 1 и т.н.

"Време е да разберем дали това не е Делян Пеевски. След като прокуратурата се е занимавала през 2014 г. с инициалите и до никъде не е стигнала, а Делян Пеевски рязко е забогатял след това, дали прокуратурата не трябва да се самосезира?", попита още Кутев.
 

За ГЕРБ и ОП битовата престъпност е приоритет

Анна Александрова, Десислава Атанасова от ГЕРБ и Христиан Митев от Обединени патриоти похвалиха доклада на Гешев и добрите резултати в борбата с битовата престъпност. Атанасова подчерта, че не депутатите, а Висшият съдебен съвет избира главния прокурор и той е получил подкрепата на кадровия орган два пъти.

Митев от своя страна посочи, че действително Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс са твърде остарели. Той прие тезата на прокуратурата и на самия Гешев, че НПК страда от твърде много формализъм и са нужни промени. Александър Сиди също обяви, че най-важно е какво прави прокуратурата срещу битовата престъпност, какво се случва с нелегалния трафик на хора и подчерта, че това са проблемите, които вълнуват българското общество.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Люси 15:02, 16 окт 20

Сега остава да каже и Цветан Василев кога ще върне откраднатите пари и кога ще приключи вече тая 6-годшина сага.

2 Асен 12:15, 17 окт 20

Василев обаче успя да избяга с 2 милиарда от банката и да се укрие!

3 Готин 02:27, 20 окт 20

Та значи;
Вземаш едни пари,
Убиваш,
Връщаш пари,
Невинен!?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама