Македонският външен министър: Дебатът за 24 май е в разрез с Договора за добросъседство

15:00, 15 окт 20 / Свят 25 1942 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Дебатът в българския парламент относно преименуването на 24 май в Ден на българската писменост, е в несъответствие с Договора за добросъседство и работата на комисията. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че българо-македонската комисия е постигнала консенсус за светите братя Кирил и Методий - как да се тълкува ролята им и как празникът да се отбелязва съвместно от двете държави. По думите му всяка промяна на постигнатото от комисията означава, че целият процес е подкопан

СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ преименуването на 24-ти май?

Външният министър подчерта, че е добре, че Съвместната македонско-българска комисия продължава работата си от днес и насърчи членовете ѝ да намерят общ език по отношение на исторически събития и личности. Той посочи, че Комисията е била в пауза поради коронавирусната криза, но също така и изборите в страната и отбеляза, че досега е постигнала видими резултати. Има девет срещи, които са довели до съвместно отбелязване на пет исторически фигури, но и до преодоляване на различията за две исторически епохи - античния и средновековния период, които под формата на препоръки са били представени на министерствата на образованието. 

На въпрос дали има натиск от страна на София за разрешаване на въпроса с Гоце Делчев, Османи каза, че очевидно има напрежение и високо ниво на несъгласие. „Мисля, че причината е намалената комуникация през този период поради изборите, пандемията и различната вътрешна динамика. Вярваме, че има място за взаимно разбирателство по този въпрос. От тяхна страна съществува усещането, че Договорът е изпълняван с недостатъчна динамика, въпреки нашите контрааргументи, че 9 срещи за 18 месеца не са за подценяване, тъй като това са трудни теми и изискват анализи“, каза Османи.

Българо-македонската историческа комисия ще възобнови работа след година прекъсване

Не възнамеряваме да забавяме процеса на изпълнение, но възнамеряваме да създадем сериозна среда, която да насърчи историците и учените да намерят решения“, каза Османи. Според него всяко решение, което ще бъде постигнато като консенсус, само ще освободи от негативната енергия в отношенията.

„Не трябва да допускаме емоции, рецидиви от миналото и чувството, че уникалността трябва да се гради на антибългарски настроения. Мисля, че това вреди на процеса", каза още Османи. 

Българската подкрепа по пътя към ЕС

„При сегашната комуникация и сериозно послание да не бягаме от задълженията по Договора, не очакваме България да бяга от задълженията си по член 2 за подкрепа на евроатлантическите перспективи на страната“, каза още македонският външен министър.

Османи подчерта, че очаква Берлинският процес да бъде черешката на тортата на всички македонски усилия и очаква пробив на политическата сцена. Той изтъкна, че самата идея на процеса е да насърчи регионалното сътрудничество и да ускори европейската интеграция на региона. По думите му за всички ще бъде повал, ако първата междуправителствена конференция през декември не се проведе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама