Пето Велико народно въстание: Опит за нахлуване в БНТ и подкрепа от Европа

22:05, 16 окт 20 25 4878 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Стотният ден на гражданско недоволство срещу правителството и главния прокурор премина под знака на петото Велико народно въстание. То обаче беше по-малобройно от предишните четири, въпреки че в столицата отново се събраха граждани от всички краища на страната. 

Опит за нахлуване в БНТ

Протестът продължи почти два часа, въпреки проливния дъжд. Стотици хора останаха докрая с чадъри и дъждобрани и проведоха шествие до катедралния храм "Св. Александър Невски", което след това се отправи към сградата на БНТ. Протестиращите се опитаха да пробият полицейската охрана пред обществената телевизия и да влязат в сградата. По фасадата бяха хвърлени и яйца. 

Демонстрацията пред БНТ се проведе в момент, в който в предаването "Панорама" един от гостите е Арман Бабикян от "Отровното трио". Самият Бабикян заяви, че протестът е свършил нещо много голямо - прогонил е страхът, налегнал всички. "Прогони мълчанието, прогони онова удушаващо усещане, че ще бъдеш уволнен, набеден, окалян, оплют. Тези наплъстени страхове бяха изритани", посочи той.

Подкрепа от Европа

Протестът беше подкрепен от трима евродепутати. Двама от тях се изказаха от импровизираната трибуна пред президентството, а третият се включи в директна видеовръзка от Брюксел. Ирландката Клеър Дейли също първоначално се смяташе, че ще присъства, но е в Поморие и ще е в София утре.

Първият евродепутат, който говори пред множеството, бе хърватинът Иван Синчич. Той подчерта, че корупцията не е само в България, а е общоевропейски проблем, срещу който всеки гражданин трябва да се бори. „Вие не сте сами, Европа ще ви подкрепи, защото всички сме едно“, заяви Синчич.

Втори бе евродепутатът Пол Танг - член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той беше категоричен, че Европейският парламент оказва пълна подкрепа на народа на България. „Ние в Брюксел се борим срещу това корумпирани правителства да не получават еврофинансиране. Нещата трябва да се променят. Една земя, която е отровена, не може да просперира“, каза той.

След него чрез видеовръзка взе думата румънският евродепутат Рамона Стругариу от групата „Обнови Европа“. Тя подкрепи исканията на протестиращите „политиците да се грижат за хората , а не за собствените си джобове“. Стругариу припомни, че на Румъния и трябваха две години, за да се промени нещо, но въпреки това хората успяха. Тя призова българските граждани да гласуват на следващите избори. „Ако няма подходящи политически партии - създайте ги, ако няма лидери - изберете от хората на площада“, каза евродепутатът.

Шествието на студентите

В днешната проява се включи и шествие на студенти, което тръгна от Ректората на СУ с цел да се слее с основния протест. В района на Руската църква младежите обаче бяха възпрепятствани от полицията. Причината - транспарантът им бил с алуминиеви тръби, които са дълги над допустимото. Според студенти юристи обаче такова ограничение не съществува.

След като за казуса беше съобщено от импровизираната трибуна пред президентството, участниците в протеста тръгнаха към младежите и полицаите допуснаха сливането на двете демонстрации.

"Знаехме, че ще ни е трудно, но решихме да не ходим немили-недраги в чужбина, а да останем тук и да преборим статуквото", каза по-късно от трибуната един от студентите. А друг изрази надежда младите да си върнат ролята на коректив и пътеводител на обществото.

100 дни протести – каква е равносметката

Последното Велико народно въстание

Петото Велико народно въстание ще е и последното събитие от подобен тип. Организаторите се заканват от тук нататък действията им да навлязат в нова фаза, която самите те определят като много по-мащабна.

За 100 дни исканията на протестиращите не се промениха – те настояват за оставки на правителството и на главния прокурор, въвеждането на дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията. 


Снимки: Юлиан Тодоров

Протести в страната, а писмото на интелектуалците - в ЕП

Русенци поставиха началото на днешните протестни действия, с митинг пред сградата на Регионалната екоинспекция. Гражданите недоволстваха срещу замърсяването на въздуха и настояха за оставката на правителството и в частност на екоминистъра Емил Димитров, предаде БНР. 

Протестиращите във Велико Търново се включиха в инициативата Велико народно въстание с митинг-шествие. За кратко беше блокирано автомобилното движение в центъра на града. 

Междувременно стана ясно, че само за десет дни откритото писмо на творци и интелектуалци с искане за оставка на властта събра 1256 подписа. Организаторите съобщиха, че в понеделник то ще бъде изпратено до Европейския парламент и редица западни медии.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама