Българи са арестувани при мащабна операция срещу киберпрестъпници

16:10, 16 окт 20 25 2235 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Хакерска мрежа, изпрала милиони евро, откраднати от киберпрестъпници, беше разбита при мащабна международна операция. Групата включва и български граждани, чиито адреси у нас са били претърсени, съобщи bTV.

Замесените в схемата българи били наети от престъпната група, за да отварят банкови сметки на територията на ЕС, пътувайки до различни държави. Те са били безработни, с опит в строителните дейности и са наети чрез свои познати, предаде БНТ. 

"Българите не са говорили английски език, заведени са от други членове на групата в офис сгради, подписали са някакви документи, стояли са няколко седмици и им е казано, че няма да ремонтират и са изпратени обратно в България", обясни Владимир Димитров - началник на отдел "Киберпрестъпност" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

В акцията са участвали ФБР и Европол. Освен в България са претърсени и жилища в Испания, Италия и Латвия - общо 40 на брой. Над 20 души са арестувани.

По данни на Европол групата е изпирала пари, откраднати от хакери с помощта на зловреден софтуер, които прехвърляла между стотици банкови сметки по света. В организацията, освен българи, са участвали граждани на Русия, Латвия, Грузия, Румъния и Белгия.

Според тях престъпниците са откраднали пари от хора в Съединените щати и европейски държави.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама