COVID-19 по света: Маските в Сърбия вече са задължителни и на открито

14:12, 16 окт 20 / Свят 25 2705 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Носенето на маски на открито става задължително в Сърбия, реши Кризисният щаб за борба с разпространението на коронавируса. Новата мярка влиза в сила от 16 октомври, съобщи БНР.

Местните кризисни щабове вече няма да могат да издават разрешения за събиране на повече от 30 души. От понеделник зала "Арена" отново става временна Covid-болница.

Работното време на заведенията остава до 23.00 часа и там са в сила досегашните мерки - носене на маски във всички ситуации освен когато седите на масата.

"Броят на заболелите в Сърбия постепенно се увеличава и макар ситуацията да е по-благоприятна, отколкото в други европейски страни, това не бива да ни успокоява, защото вирусът има голям потенциал за бързо разпространение и всички трябва да се постараем да спрем това", добави д-р Кисич Тепавчевич, член на Кризисния щаб.

По-рано днес стана ясно, че броя на случаите на коронавирус във Франция са надхвърлили 30 000 за денонощие за първи път от началото на пандемията.

Това се случва в навечерието на въвеждания от събота вечерта полицейски час в Париж и други осем града. На жителите им се забранява да излизат от домовете си между 21:00 и 6:00 от събота за поне четири седмици. Президентът Еманюел Макрон се надява това да помогне дневният брой новозаразени да се намали до 3000 души.

В четвъртък са потвърдени 30 621 заразени. Ден по-рано новите случаи бяха 22 591.

Коронавирусът по света: Франция обяви вечерен час за Париж и още осем града

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че строгите мерки са "абсолютно необходими", за да бъде спасен животът на хора. СЗО изисква европейските правителства да предприемат такива, защото Старият континент е преминал прага от 1000 смъртни случая на денонощие.

Подобно на Франция, Полша и Германия също съобщават за най-големия си ръст на нови случаи в четвъртък, откакто в страните започна масово тестване.

От събота обществените събития на закрити места в британската столица Лондон се спират. Продажбата на алкохол в британския парламент ще бъде забранена от събота. От събота в баровете в Камарата на общините вече няма да може да се купуват спиртни напитки, съобщи нейният председател Линдзи Хойл. Той припомни, че пъбовете в редица райони ще бъдат затворени, и коментира, че при това положение е редно и депутатите да не могат да си купят алкохол.

Великобритания въвежда двуседмична карантина за пътниците от Италия, считано от неделя. Мярката ще се прилага и за пътниците от Ватикана и Сан Марино. Неспазващите карантината ще бъдат глобявани. Във Великобритания има над 43 000 смъртни случая.

Първи смъртен случай след повторно заразяване с COVID-19

В Италия, която е на второ място в черната статистика, починалите са над 36 000.

Полски лекари призоваха правителството да окаже повече подкрепа на изправената на предела на възможностите си здравна система на страната, след като дневният ръст на случаите на коронавирус надхвърли 8000 за първи път в чешущишщн, регистрирайки рекорд за втори пореден ден.

Над 62 000 нови случая на коронавирус са установени в САЩ вчера. Това е най-високият ръст за денонощие от 31 юли насам, когато бяха регистрирани 66 000 заразени. Броят на потвърдените случаи в САЩ надхвърля 7,9 млн. Над 217 000 са починалите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама