Съдът отмени запори на Божков за 300 млн. лв.

13:21, 16 окт 20 25 2337 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Административният съд в София отмени запори върху фирмата "Ню Геймс", собственост на Васил Божков. Запорите са наложени от Националната агенция за приходите (НАП) върху банкови сметки, депозити, вещи, пари в трезори и 16 автомобила. Стойността им е 300 млн. лева.

Пред "Дневник" изпълнителният директор на лотарията, която е в процедура по фалит, Димитър Ганев, потвърди за съдебните решения, но не пожела да каже какви други дела водят компаниите и на какъв етап са те.

Близо 6600 антики на Божков са незаконно придобити

На 14 февруари Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е издала два акта за установяване на публични държавни вземания - един за дължими 47 615 189 лв. и втори за довнасяне на 188 199 519 лв. заедно с близо 35 млн. лв. лихва, пише "Сега".

Само седмица по-късно, 21 февруари публичен изпълнител към НАП е наложил обезпечителни мерки за общо 273 150 550 лв., включително лихва в размер на 50 100 240 лв.

От "Ню Геймс" са обжалвали това постановление пред директорора на Териториалната дирекция на НАП в София, но той го е потвърдил на 11 март. От съдебното решение се разбира, че постановлението е било немотивирано, липсват основания за него, а освен това актовете на ДКХ са атакувани в съда и делата все още са висящи.

Увеличиха гаранцията на съпругата на Васил Божков на 1 млн. лева

Още нещо, което съдът приема - фактът, че е допуснато предварителното изпълнение на двата издадени акта, не означава, че те са влесзи в сила и че има основание да се пристъпи към принудително събиране на публичните държавни вземания.

В мотивите се посочва и че решението от 11 март, с което директора на ТД на НАП в Софияе потвърдил наложените обезпечителни мерки е "едно механично писане, без да са събрани каквито и да било доказателства за наличието на изпълнителен титул".

Съдебният състав посочва, че не е мотивирано кои действия биха затруднили събирането на установените и изискуеми публични вземания.

Друг съдебен състав по друго дело окончателно е отменил и постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки срещу "Ню Геймс" за над 22.5 млн. лв. Сумата е претендирана от НАП за неплатен корпоративен данък от фирмата.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама