Туристическо приложение, за което държавата е платила 30 хил. лева, е свалено само 10 пъти

16:47, 16 окт 20 25 2428 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Туристическо приложение в платформата Google Play, за което Министерството на туризма е платило 30 000 лева, е свалено всичко на всичко десетина пъти, разкри mediapool.bg.

Става дума за апликацията mybeach.bg, което в условията на пандемия трябваше да показва на туристите цените на чадъри и шезлонги и натовареността на плажовете през изминалото лято. Изработката на приложението е възложено от туристическото ведомство чрез пряко договаряне на фирма регистрирана в апартамент в Студентски град.

Концесионерите ще решават дали чадърите и шезлонгите да са безплатни или по-евтини

Работата по приложението беше шумно рекламирана във всевъзможни телевизионни студиа от бившия министър Николина Ангелкова. Проверка в Google Play показва, че апликацията за смартфони, работещи с Андроид, е стартирана на 14 юли. Ден по-късно премиерът Борисов я освободи от тежките министерски задължения. 

От ведомството на Мариана Николова обясняват пред mediapool.bg, че приложението е изработено от фирмата "Абв Комюникейшънс" ЕООД, която била предложила най-ниска цена и най-кратък период за изработката му. Процедурата е осъществена с пряко договаряне, при което по принцип се канят три фирми, а таванът на поръчката е до 30 000 лв.

"Възнаграждението по горепосочения договор е сума в размер на 30 000 лв. с включен ДДС. Сумата е заплатена на изпълнителя в договорните срокове и след подписване на приемо-предавателен протокол за приемане на изработеното до този момент", казват от министерството.

Проверка в Търговския регистър показва, че "Абв Комюникейшънс" ЕООД е с капитал 100 лева и е регистрирана в апартамент в блок 64 в Студентски град. Фирмата е еднолична собственост на Александър Филипов Кюртев.

Само 17 плажа ще са с безплатни чадъри и шезлонги

От Министерството на туризма твърдят, че идеята на приложението е то "да бъде в удобство на българските и чуждестранните туристи и гостите да бъдат максимално спокойни и сигурни по време на своята почивка или ваканция".

В същото време апликацията е налична само на български език, което я прави неизползваема за чужденци. Същото важи и за сайта mybeach.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама