Срещи на тъмно променят възприятията за хората с увреждания

17:30, 16 окт 20 25 2613 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Необходимост от промяна в обществените нагласи и възприятия за хората с увреждания в България е тема на първата провела се среща на тъмно, организирана като част от кампанията „От хора за хора“ на Сдружение "Общност Мостове"

„Тази промяна касае големи групи хора, които имат затруднения да упражняват правата си. Въпреки че липсват изчерпателни статистики, частични преброявания и публикации свидетелстват за значим мащаб – 20 000 души с нарушено зрение, около 100 хил. с увреден слух, около 17000 души с детска церебрална парализа. През 2017 година има 120 000 болни под психиатрично наблюдение, като 25 000 от тях са с шизофрения. В голямата си част тези числа спокойно могат да се умножат по 2, тъй като до всеки затворен в дома му има един родител или близък. В голямата си част тези хора са с потенциал да бъдат пълноценна част от обществото“, коментира Валентина Ташкова от "Общност Мостове". 

Дискусията се състоя в първия ресторант „На тъмно“ на Балканите, който функционира от 2018 г. „Благодарение на екипа, в който съществена част са незрящите ни колеги, успяхме за една година да застанем на челно място в класацията на tripadvisor от всички ресторанти в София“, сподели Пламен Веселинов, собственик на иновативния социален бизнес – ресторант Тенебрис

Промяната в нагласите е в основата на кампанията „От хора за хора“, създадена по концепция на Агенция "Ogilvy Bulgaria". „Отказахме да делим хората на такива в норма и хора с увреждания, а фокусирахме погледа си върху това да търсим хора със специални способности. Такива, които с дейността си или с личния си опит променят нагласите към хората с увреждания. Зададохме една жива рамка, която да служи за основа и в бъдеще да приобщава повече герои, които имат какво да ни научат“ разказа Милена Крумова, творчески директор на Агенция "Ogilvy Bulgaria". 

Мостовете се градят, за да събират хората от двете страни на една и съща река. Родител съм на човек с увреждане на 22 години и знам колко е важно да си подаваме ръка в нужен момент. Ние сме от различни страни на един и същи живот, но винаги гледаме на него от различен ъгъл“, допълни Боряна Драганова от "Общност Мостове". „Заради това е много важно да създаваме своите мостове всеки ден, за да изграждаме пътища едни към други. Забързан в ежедневието, всеки един от нас започва да вижда само това, което е в най-близкото му обкръжение и спираме да виждаме света около нас такъв, какъвто е. Целта на днешното събитие е да излезем с по-широко отворени очи и сетива и за проблемите на тези около нас. Промяната започва във всеки един от нас. Първо започва вътре в нас, но можем да я сбъднем само тогава, когато сме заедно и когато сме си подали ръка“. 

Снимки: Агенция "Ogilvy Bulgaria"

Не се страхувам от тъмното. Страхувам се от това да завися от някого. От хора, от държава. Според мен, несвободата е най-страшното нещо, което може да се случи на мен и на всеки един около мен. Едно от първите събития, което направихме в ООН е свързано с образование и семейна среда за хора с увреждания. Семейството е толкова важно за човека с увреждания, защото то е естествената среда на човек. Когато миналата година получих покана да се включа в кампанията на "Общност Мостове", изключително много се зарадвах от предложението аз да заснема част от материалите за нея. Нещо по-добро от това организация да подкрепи човек с увреждане в реализирането му, ето това е диалог, това са мостове“, разказа Дилиян Манолов, незрящ сензорен фотограф, психолог по образование и професия, младежки лидер на Unicef за социална и поведенческа промяна, младежки делегат на България в ООН и един от първите герои в кампанията на Общност Мостове,  „От хора за хора“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама