Първият милениал напът да бъде обявен за светец

14:18, 19 окт 20 / Любопитно 25 2575 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Италиански тинейджър от поколението милениал е напът да стане най-младият съвременен светец. Карло Акутис, който е починал от левкемия през 2006 г., получи статус „блажен“ от Католическата църва и е само на една стъпка от канонизиране. Прогресивното решение за иначе консервативната институция е взето заради делата на блажения Карло, който приживе е помагал на вярващите да намират важна за тях информация по достъпен начин.

Папа Франциск, който отскоро има профили в Twitter и Instagram, го нарича "дар от Бог", който е обединил младите хора под лоното на вярата.

Служител на Бог по дънки и маратонки

Карло Атикус е роден през 1991 г. в Лондон, но е израснал в Милано, Италия. Още 3-годишен проявява силен интерес към религията, макар че родителите му не са били особено набожни. Майка му Антония Акутис признава, че преди да се роди сина ѝ, е ходила на църква само за сватби и погребения. Малкият Карло обаче настоявал да посещава църковните служби редовно, а като ученик е спестявал от джобните си, за да ги дарява на бедните и бездомните.

Светецът компютърен гений

Карло приличал на своите връстници единствено по страстта си към компютърните игри. От малък проявявал интерес към програмирането и още като ученик успял да създаде уебсайт, който популяризирал евхаристийните чудеса. Според Ватикана сайтът е използван от повече от 10 000 енории по целия свят, пише CNN.

Малко след създаването на сайта Карло разбира, че е неизлечимо болен от левкемия, но болестта не разколебава вярата му, а я засилва още повече. „Приемам страданието, което трябва да понеса, в името на Бог“, пише тинейджъра в блога си.

Той умира на 12 октомври 2006 година и по негово желание е погребан в италианското градче Асизи. Пет дни след смъртта му тялото му е било изложено в стъклена гробница, достъпна за поклонници от цял свят. До тялото му били поставени чифт дънки и маратонки, които носел приживе. Сърцето на покойния Карло е пренесено в базиликата „Свети Франциск“ в Асизи и днес се пази като реликва.

В очакване на чудеса от блажения Карло

Според Католическата църва канонизирането на Карло Акутис е възможно само при доказването на поне две чудеса, които е извършил - приживе или след смъртта си. До момента е известно само едно, съобщено от момче от Бразилия с вроден дефект на панкреаса. Когато научил историята на Карло, бразилецът започнал да отправя молитвите си за изцеление към него. Свързал се със семейството на италианския тинейджър и посетил енорията, където се молил редовно. Момчето от Бразилия казва, че след като докоснал снимката на Карло, оздравял като по чудо.

Покровителят на интернет и пример за светец

Макар че доскоро е имало известена доза скептицизъм относно канонизирането на Карло и обявяването му за "блажен", днес църквата е обединена в решението си да го превърне в първия светец от новото поколение. Според свещеник от архиепископията на Милуоки Акутис не е просто дете, което е пишело в блог, а човек с божествено присъствие, покровител на интернет и пример за светец в модерния смисъл на думата.

„С грижите му за онези, които са били бити в училище, с грижите му за тези, чиито родители се развеждат - Карло е влагал безкрайно много емоция в живота на хората", казва свещеникът.

Почитаме Св. Иван Рилски Чудотворец - небесният покровител на българския народ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама