България и още 14 държави в ЕС искат план срещу конспирациите за 5G

15:30, 19 окт 20 25 2102 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

15 държави от ЕС начело с Полша призоваха за създаването на съвместна стратегия за противодействие на дезинформацията по отношение на 5G технологиите. Опасенията им са, че блокът може да пропусне правно обвързващи цели за внедряване на нова инфраструктура.

Писмото, инициирано от Полша, бе изпратено до ЕК и подписано от петнадесет държави-членки – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Словакия и Швеция.

Българска община каза „не“ на 5G

Страните настояват за комуникационна стратегия за справяне с множеството теории на конспирацията в Европа, които са довели до палежи на телекомуникационни обекти. Телекомуникационните оператори са регистрирали 140 нападения в цяла Европа между януари и юни, като повечето престъпления са били извършени във Великобритания и Холандия.

Писмото призовава Комисията да намери решение на проблема, за да бъде реализирано бъдещото покритие на мрежата. Още повече, че в момента заради пандемията гражданите се нуждаят от високоскоростна свързаност.

“Свидетели сме на нарастваща активност на анти-5G движението в Европейския съюз“, се казва в писмото, изпратено до заместник-председателите на Комисията Маргрете Вестагер и Вера Йоурова, както и до комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон.

“Бихме искали да подчертаем, че актовете на вандализъм срещу телекомуникационната инфраструктура и ескалиращата дезинформация за електромагнитните полета  и 5G представляват не само заплаха за икономиката, но и възпрепятстват способността на Европейския съюз да изпълни амбициозните си цели“, се отбелязва писмото, цитирано от “Евроактив“.

5G мрежата – Приятел или враг на човечеството

Европейската комисия трябва да “приложи мерки, които се противопоставят на дезинформацията“. Една от мерките е стартирането на кампания за повишаване на осведомеността. Така европейците ще бъдат убедени в ползите от внедряването на такива технологии.

В решение за електронните комуникации от 2018 г. ЕС се ангажира да подобри разгръщането на 5G мрежи, като осигури наличието на 5G радиочестотен спектър преди края на тази година. Освен това през 2016 г., държавите се ангажираха да развият своите телекомуникационни инфраструктури от следващо поколение. Тези цели включват пускането на 5G услуги във всички държави-членки в поне един голям град до края на 2020 г. Тези цели обаче са засегнати от поредица от неуспехи. В допълнение към палежите, внедряването на инфраструктура беше забавена и от пандемията, както и геополитическото напрежение между САЩ и Китай. Държавите от ЕС казват, че “недоверието“, произтичащо от свързаната с 5G дезинформация, “може да има отрицателни последици за внедряването на инфраструктурата“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама