Българите се тревожат най-много за финансите

15:52, 19 окт 20 / Любопитно 25 2505 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Финансовото състояние е основната причина много българи да се чувстват нещастни, посочват 42% от участвалите в социологическо проучване на IPSOS в 12 държави.

Изследването по поръчка на китайската компания "Хуауей" (Huawei) показва, че Гърция е другата страна с толкова висок показател за финансите като източник на тревога - 45%. В Полша водещият отговор е физическата форма на анкетирания - 29%, предаде „Дневник“.

За 18% от българите една ракия решава психичните проблеми

Когато стане дума за стрес и въпроса "Кое ви стресира най-много", показателите се променят навсякъде - 49% от българите отново посочват финансовите проблеми, във всички държави от анкетата отговорът е в порядъка на около 50%, а в Гърция е най-високият дял - 60%.

В България от IPSOS са анкетирали 400 души от цялата страна на възраст 18-55 години и след финансите по честота следват отговори за цялостното чувство за несигурност (46%), лични проблеми със здравето (44%) и такива на роднините (43%). Разликата от другите държави е, че последният показател е посочван при тях по-рядко - в Австрия например така са отговорили 35%.

Снимка: CanstockPhoto

Две трети (67%) от участвалите българи казват, че са силно или умерено стресирани. Специалисти казват, че трябва внимателно да се използва този термин, тъй като често нивото на умерен стрес - особено при градските жители - не е задължително да е нещо лошо, то е сигнал за това, че те са повече нащрек и внимават за опасности от околната среда.

На нивото на България са Унгария и Финландия, а като по-стресирани от българите са се определили анкетираните турци, поляци, литовци и сърби. Проблем е, че цели 13% от българите са казали, че са много силно стресирани.

Институцията с най-голямо доверие е... църквата

В търсене на отговор как анкетираните разпознават, че са стресирани, в България най-често (45%) посочват цялостно изтощение, отпадналост, умора. Всеки четвърти (39%) казват, че имат проблеми със съня, а почти една трета (30%) насочват към потенциални депресивни състояния, защото губят интерес и удоволствие от заниманията си.

Запитани дали вярват, че с нови технологии и устройства могат да помогнат да подобрят качеството си на живот, над половината (56%) отговарят положително, като този дял достига до 70% при търсещите начин да съберат информация за това как спят.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама