Цените на хранителните продукти тръгнаха нагоре

20:44, 19 окт 20 25 2291 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Цените на хранителните продукти тръгнаха нагоре. Повишението е започнало от март, с началото на пандемията. Най-много са поскъпнали олиото, сиренето и кашкавалът. От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата обясняват разликата с кризата заради COVID-19 и лоши климатични условия. Според техния анализ най-скъпо за клиентите е във Велико Търново.

Храни и напитки в списъка на ЮНЕСКО, които трябва да опитате

Най-голямо е увеличението на цената на олиото. На едро литър се продава средно за 2.50 лв., а в магазина достига 4 лв. „Есента беше много суха, имаше и сухо лято. Това рефлектира върху цената на слънчогледа”, заяви Владимир Иванов – председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, цитиран от Нова телевизия.

Млечните продукти също поскъпват. Спрямо същия период миналата година краве сиренето е със 70 стотинки по-скъпо. На едро килограм кашкавал  струва близо 11 лв. Докато стигне до магазина цената му се вдига средно с 4 лв.

Най-скъпо се продава във Велико Търново. Градът е на първо място и по цена на каймата. На едро килограмът струва 7.80 лв. За сравнение - в София достига 7.20 лв., а най-евтина е каймата в Добрич – 3.90 лв. за кг. В магазините се продава с поне 1.50 лв. по-скъпо.

Няма вегетериански бургери и наденици

Пандемията е белязала и продажбите на ориз.

От Комисията не очакват драстични промени в цените до края на годината, нито проблеми с доставките и съветват да не се презапасяваме с храни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама