Коронавирусът в България: Маските на открито стават задължителни от четвъртък

17:06, 20 окт 20 25 5860 Шрифт:
Редактор:

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Заповедта ще излезе утре и ще важи до края на ноември, ако нивата на заболяемост останат същите. Това съобщи на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. На хората се дава един ден реверанс, в който да могат да се снабдят с маски. 

По думите на Ангелов това е най-леката възможна мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19. Идеята беше обсъдена и одобрена по време на заседанието на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести. 

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито, съобщиха от здравното министерство.

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

Снимка: Canstockphoto

Преминахме границата от 1000 новозаразени за денонощие

1024 са новозаразените с коронавирус у нас при направени малко над 4400 PCR теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това е пореден рекорд на заразените в България за денонощие. Процентът положителни проби е малко над 23. Най-много са заразените в София - 292. Следват Пловдив със 109 положителни, Бургас с 63 и Благоевград с 60.

За денонощие 22-ма души са загубили живота си. В момента в болници са настанени 1562-ма, като 88 от тях са в интензивни отделения

Вчера вечерта стана ясно, че ще бъде създаден Национален логистичен щаб

Втори университет минава на дистанционно обучение

След Медицинския универистет в Плевен и УНСС пристъпи към онлайн обучение. Преустановяват се и за седмица всички масови мероприятия, повеждани в университета - включително публични лекции, спортни и културни. Част от учениците в Средното училище "Св. Седмочисленици" в Търговище също ще преминат на дистанционно обучение след смъртта на една от учителките в учебното заведение. Междувременно просветният министър Красимир Вълчев за пореден път обяви, че не се предвижда масово затваряне на училища. 

Огромен ръст на новозаразените в "Качулка" 

Шокиращи са данните от дома за хора с умствена изостаналост „Качулка“. 82 са новите положителни проби на потребители само за ден при повторно PCR тестване. 

Общо положителните проби от „Качулка“ са 178, като тук се включват персонала и потребителите. Най-много се отрази този епидемичен взрив на хората в близките села, защото там живеят голяма част от служителите в дома.

Според кметицата на село Бяла – Анна Маринова, нещата са се променили, когато е станало ясно, че доста от хората са били подложени на домашна карантина. Вече има 18 човека с COVID-19, съобщи тя пред bTV. Има и един смъртен случай.

Трима човека от кметския екип са под карантина, защото семействата им са с коронавирус. Всяка сутрин на възлови места в селото, където се събират повече хора, се извършва дезинфекция – това са площадки, детската градина, местата, на които хората пият кафе. Хората носят маски. Въпреки епидемията в селото ще има сватба на по-възрастни младоженци.

Затягат мерките срещу коронавируса в Пловдив. През изминалите 24 ч. има 109 положителни теста за COVID-19 в града. От днес се връща изискването до 100 клиенти да влизат в хипермаркетите едновременно. Засилен ще е и контролът за носенето на маски в обществения транспорт, предаде bTV. 

Снимка: БГНЕС

Вечерен час за непълнолетни в Гоце Делчев и Ловеч

От утре влиза забрана за излизане на непълнолетни хора по улиците на общините Гоце Делчев и Ловеч без основателна причина. Забраната за Гоце Делчев важи от 21.00 ч. вечерта до 6.30 ч. сутринта в рамките на 14 дни. А в Ловеч забраняват излизането на лица под 18 години след 22 часа. Позволено е само излизането до аптека, хранителен магазин или за посещение при личен лекар, съобщи БНТ. Забранява се и провеждането на тържества на закрито като сватби, кръщенета и други.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама