Излъга ли СДВР за откритите бомби в лагерите на протестиращите?

10:45, 20 окт 20 25 5782 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Палатките, които бяха разпънати като форма на протест, се оказаха добро прикритие за укриване на бомбите. В една от тях колегите намериха коктейл „Молотов”. Вероятно и той е бил приготвен за използване срещу служителите на реда”.  Това са думи на директора на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев в деня след първото Велико народно въстание.

Датата е 3 септември, а ден по-рано столицата се превърна в арена на сблъсъци между полиция и протестиращи. Равносметката  е  десетки ранени и от двете страни, и 126 задържани протестиращи, половината от които с криминални досиета.

Именно откритите бомби бяха причината полицията да започне среднощна акция по премахване на палатковите лагери

Месец и половина по-късно обаче от МВР не са представили никакви доказателства за твърденията си. За това информират от гражданската организация „БОЕЦ“, която заведе дело срещу силовото ведомство, в опит да получи информация за намерените самоделни взривни устройства.

От „БОЕЦ“ подозират вътрешното министерство в лъжа, която цели да оправдае полицейското насилие и бруталните действия на униформените, както и да омаскари протестиращите и да ги представи за терористи.

По време на първото заседание по делото срещу е станало ясно, че съдът е изискал от СДВР данните, които преди това от „БОЕЦ“ са потърсили по Закона за достъп до информация. От тях става ясно, че в нощта на 2 срещу 3 септември, при разбиването на палатковите лагери на „Орлов мост“, Софийския университет и Министерски съвет не са намерени самоделни взривни устройства, не са иззети такива и не е образувано нито едно досъдебно производство в тази връзка.

От „БОЕЦ“ са приложили справки от 8 от общо деветте районни управления на територията на СДВР, които потвърждават тезата им. Липсва обаче справката от 4-то РПУ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама