КС ще разгледа искането на Радев за "Борисовата конституция"

11:31, 20 окт 20 / Политика 25 2085 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Единодушно Конституционният съд допусна за разглеждане искането на президента Румен Радев временната парламентарна комисия за разискване на "черновата" за нова конституция на ГЕРБ да бъде обявена за противоконституционна.

Прогнозите сочат, че заинтересованите по казуса страни ще имат един месец, за да представят становищата си. След което конституционните съдии ще трябва да се произнесат по същество, като това може да стане до края на годината.

Припомняме, че в началото на месеца парламентът прие създаването на временна комисия, която да разгледа проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". Целта ѝ е да събере подкрепата на поне 160 депутата, с което да стартира процедура по свикване на Велико народно събрание и промени в основния закон. За момента задачата изглежда обречена, тъй като БСП и ДПС са твърдо против това, но разискванията в комисията печелят време на управляващите, за чиято оставка протестите настовяват от над 100 дни.

Държавният глава обаче сезира Конституционния съд, защото според него дебати по същество по внесен вече проект за конституция и изменения в него оттук нататък може да се правят само от Велико народно събрание. Ето защо според него новата комисия противоречи на Конституцията.

"Надявам се, че Конституционният съд ще защити нашата конституция от невежеството и гаврата, които ѝ се поднасят от управляващите", коментира преди дни президентът Румен Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама