ЕС започва процедура срещу Малта и Кипър, България е на кантар

14:22, 20 окт 20 25 1972 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската комисия е изпратила писмо до България, в което изразява опасенията си по отношение на режима за предоставяне на гражданство срещу инвестиции.

Брюксел иска от София допълнителни подробности за това, a българското правителство разполага с един месец, за да отговори, след което Комисията ще вземе решение относно следващите стъпки.

Трябва ли да се дава гражданство срещу инвестиции?

Днес Европейската комисия започна наказателни процедури срещу Кипър и Малта във връзка с техните схеми за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, наричани още схеми за "златен паспорт".

Последиците са за целия ЕС

Комисията счита, че предоставянето на гражданството на тези държави членки, а оттам и на гражданството на Съюза, в замяна на предварително определено плащане или инвестиция и без действителна връзка със съответните страни подкопава целостта на статута на гражданството на Съюза, пише БНТ.

Поради естеството на това гражданство подобни схеми имат последици за Съюза като цяло. Когато една държава членка предостави гражданство, съответното лице автоматично става гражданин на ЕС и се ползва от всички права, свързани с този статут, като например правото на свободно движение, пребиваване и работа в рамките на ЕС или правото да гласува на общински избори, както и на избори за Европейски парламент.

В резултат на това последиците от схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции не са нито ограничени до държавите членки, които ги прилагат, нито са неутрални по отношение на други държави членки и ЕС като цяло.

Рисковете за Съюза

Схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции позволяват на съответното лице да получи ново гражданство въз основа единствено на плащане или инвестиции. Тези схеми се различават от схемите за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции ("златна виза"), които позволяват на граждани на трети държави, при спазване на определени условия, да получат разрешение за пребиваване в държава от ЕС.

Tези рискове са свързани по-специално със сигурността, изпирането на пари, отклонението от данъчно облагане и корупцията и Комисията наблюдава по-широки въпроси, свързани със спазването на правото на ЕС, повдигнати от схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции.

Европейските ценности не са за продан

В резолюция, приета на 10 юли 2020 г., Европейският парламент отново призова държавите членки да премахнат възможно най-скоро всички съществуващи схеми за гражданство срещу инвестиции или пребиваване срещу инвестиции. Както заяви председателят Фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза от 16 септември 2020 г., "Европейските ценности не са за продан".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама