Христо Иванов от Варненското езеро: Рискуваме Борисов да си отиде, а да остане Доган

09:51, 21 окт 20 / Политика 25 2245 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Стотици милиони левове отиват за изграждането на пристанището на Ахмед Доган във Варна вместо за развитието на пристанище Варна. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той посочи, че в момента се строи „порт Доган“ и се обслужват неговите интереси. Това става чрез удълбочаването на подстъпите на Варненското езеро към териториите, с които почетният председател на ДПС разполага.

Според Иванов драгажните маси, които са вадят от дъното, са силно токсични и опасни за здравето на хората и околната среда. „Районът практически е в границите на град Варна и се създават опасности, които не са ясни. За това е трябвало да се направи ОВОС, за да се оцени дали околната среда може да поеме такава дейност и дали има място, където този обем да бъде депониран“, предупреди той и добави, че депото, където трябва да се съхраняват тези драгажни маси, отдавна е изчерпало своя капацитет – още през 2009 г., съобщи БГНЕС.

Манолова сигнализира за разтоварване на нови бали с боклук на пристанище Варна

Обемът, за който отново е отворено депото, са 3 милиона куб.м., докато по план при удълбочаването ще бъдат извадени 7-8 милиона. „Не е много ясно, къде ще бъде депониран този остатък. Има изследвания, които са констатирали завишени норми на отровни съединения, така че има какво да се съмняваме“, изрази своите притеснения лидерът на „Демократична България“. Той обеща да бъде пуснато видео, от което ще се види как кораб изсипва тиня и се замърсява водата.

„Това отново обслужва „порт Доган“. Би било нормално тези изкопни и драгажни маси да бъдат изкарвани някъде на дълбоко в 12-милната зона, но това не се случва“, отбеляза Христо Иванов.

Той заяви, че са сезирали МОСВ, защо не е направена оценка на въздействието върху околната среда. Също така се чака и проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция защо не е направена обществена поръчка за това удълбочаване. „Чрез заобикалянето на Закона за обществените поръчки Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" директно възлага дейностите на едно ЕАД, което по-късно наема една руска фирма. Има и решение на Министерски съвет, с което се отпускат едни 350 милиона“, заяви Иванов.

Става дума за едни 350 милиона лева наши пари, които виждаме как със съдействието на българските институции отиват не на ползу роду, а на ползу Догану. В момента се намираме в предизборен период, всички са се засилили да махат Бойко Борисов и ГЕРБ. Няма никакво съмнение, че Бойко Борисов най-малкото трябва да слезе от политическата сцена и ГЕРБ трябва да минат в опозиция, да бъдат премахнати от управлението. Рискуваме Бойко Борисов да си отиде, а да остане Доган. Големият въпрос е как българските държавни институции са превърнати в обслужващ персонал на сараите. Този модел трябва да бъде премахнат. „Демократична България“ е единствената политическа сила, която ясно назовава модела и има ясна програма за това, как този модел да бъде разрушен“, подчерта Христо Иванов.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Васил 21:59, 21 окт 20

Най-добре ще е всичко да е за него и за неговия господар Прокопиев, разследван за финансови измами.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама