Десетки творби и антики са повредени в Берлин от любители на конспиративни теории

19:39, 21 окт 20 / Култура 25 2886 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Поне 70 произведения на изкуството и творби от античността са били повредени на 3 октомври от неизвестни нападатели в три от най-прочутите музеи на Германия, съобщиха в. "Ди Цайт" и радио "Дойчландфунк". За инцидента се съобщава едва сега, като медиите твърдят, че произведенията за били заливани с някакъв вид маслена течност и че мотивите не са известни на властите.

Един от атакуваните музеи е световноизвестният "Пергамон", за който през август и септември популярна разпространителка на конспиративни теории твърдеше в канала си в "Телеграм", че това било "глобална сцена на сатанизма" и свърталище на "коронавирус престъпници". Другите две места са Новият музей и Старата национална галерия.

Според "Дойчландфунк" не само обществеността, но и останалите музеи не са били информирани за случилото се на т.нар. Остров на музеите в германската столица.

"Ди Цайт" твърди, че това е "една от най-мащабните атаки срещу произведения на изкуството и античността в историята на следвоенна Германия". Видими мазни петна и струи са останали по египетски саркофази, каменни скулптури и картини от XIX век. За щетите е потвърдила и Фондацията за пруското културно наследство, но по молба на полицията не се разкриват подробности.

Островът на музеите е от 1999 г. в списъка на ЮНЕСКО с обекти на световното културно наследство. В началото на октомври Пергамон музей празнува 90 години от основаването си. Той носи името на Пергамския олтар от II в. пр. Хр, издигнат от владетелите на град Пергам в днешна Турция. Именно за него привържениците на конспиративни теории вярват, че представлявал Тронът на Сатаната.

Лондонският "Гардиън", цитиран от "Дневник", припомня по този повод, че през 2018 г. в Атина са били арестувани две българки, които заляли със субстанция от смолата на смирна произведения в Националния исторически музей, "защото Светото писание казва, че мирото е чудодейно".

Германски медии свързват нападението в Берлин със среди, които разпространяват всякакви теории за заговор, антиваксърски и антикоронавирусни теории, включително, че канцлерът Ангела Меркел използвала олтара за човешки жертвоприношения.

Българска царица е погребана в „Христос Спасител“, която Турция превърна в джамия

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама