Удължават с 6 месеца валидността на изтичащите до 31 януари 2021 г. документи

12:40, 22 окт 20 25 2550 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Управляващите от ГЕРБ ще предложат промяна в Закона за извънредното положение, с която се с 6 месеца се удължава срокът за подмяна на лични документи, които изтичат до 31 януари 2021 г. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов на брифинг в парламента.

„До края на тази година изтича срокът на валидност на голям брой лични карти и паспорти, съответно предстои тяхната подмяна. Това означава, че на голям брой граждани ще им се наложи да ги подменят в усложнена обстановка. С цел да избегнем риска от разпространяване на заразната болест и да запазим живота и здравето на служителите на МВР, предлагаме тази промяна“, обясни Красимир Ципов, цитиран от БГНЕС.

Досега гратисният период от 6 месеца важеше за документите, които изтичат до 31 октомври тази година. Промяната ще засегне над 400 хиляди български граждани.

По информация на Ципов през летните месеци юни, юли и август пък са били издадени над 381 хиляди лични карти, над 181 хиляди паспорти и над 201 хиляди шофьорски книжки.

Депутатът припомни още, че общо 48 страни са признали българските документи с изтекла валидност. Това важи и за чуждите граждани, които пребивават на територията на България, а заради усложнената обстановка нямат възможност да пътуват до държавата си произход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама