Христо Иванов: Подходът на Борисов е „след мен и потоп“

13:16, 23 окт 20 / Политика 25 2440 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На изпроводяк Борисов иска да ни натовари с рекорден дефицит и огромен нов външен дълг. Явно така си представя условията, при които някой ще си спомни за него с добро. На практика подходът му е “след мен и потоп”. Проекто- бюджетът на ГЕРБ за 2021 г. е срам за партия с претенция да е "дясна". Това написа съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов във Facebook.

Бюджет 2021 - големи разходи без реформи

Според него предложеният от ГЕРБ бюджет е символ на фискална безотговорност. „Залагат се огромни харчове без сериозна оценка на въздействието и гъвкавост за пренасочване при липса на ефективност. Пълно отсъствие на обосновка и разчети за очакваните ефекти. Управляващите планират да хвърлят огромни пари, без ясен ефект за гражданите и бизнеса“, посочи Иванов.


Снимка: БГНЕС

По думите му подобен подход е катастрофален в години на икономическа криза. „Всички резерви са изчерпани, а в новия бюджет такива не са предвидени. Няма и от къде да се появят: идва моментът за плащане на ненаправените реформи, които сега ще трябва да бъдат въвеждани шоково като антикризисна мярка. Правителството е планирало бюджет като за последно. Всички популистки мерки се представят като „временни”, но реално ще останат като тежест за всяко следващо правителство“, заяви съпредседателят на „Демократична България“.

Републиканци за България: Бюджетът „Борисов“ е безотговорен и опасен за България

Иванов е категоричен, че предвидените приходи са нереално завишени. Според него този бюджет нарушава принципите на обективност и безпристрастност при бюджетното планиране и продължава порочната практика (2 млрд. лв. са предвидени за това) да се наливат пари от бюджета безотчетно в капитала на държавни дружества, за да се избягват изискванията за обществени поръчки, с което се улесняват кражбите и захранването на Сарая на Доган и Пеевски с корупционен ресурс.

С този проектобюджет се бетонира задкулисният и корумпиран начин на управление и крайно неефективното изразходване на публичния ресурс“, коментира още Иванов.

Бюджет 2021 ще ни вкара в дългова спирала, смята Петър Чобанов

„Както и с липсващия план за възстановяване, вместо визия за модернизация и развитие, имаме програмирано плячкосване по време на криза. Борисов явно знае, че се прощава с властта и залага бюджетна бомба с часовников механизъм в основите на държавата. Така до изборите и смяната на правителството той ще може да харчи като луд и да си пазарува подкрепа, а новото управление ще наследи изтърбушена хазна. При това харчовете са програмирани така, че да има много порции за Сарая и другите корупционни кръгове, които Борисов обслужва с надеждата това да му осигури свободата и спокойствието след слизането от власт. Позор“, завършва Иванов.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 14:13, 23 окт 20

А ти не помниш май и твоя подход като някогашен правосъден министър: За няколко месеца грешка след грешка, провал след провал и после други хора ти сърбаха супата...

2 Ирена 14:56, 23 окт 20

Кой по-добре от Христо Иванов знае как се прави "след мен и потоп"

3 Мартин 18:02, 23 окт 20

Какво да кажем тогава за подходът на Христо Иванов? Дали не е „след Борисов - нека да има и за мен, и за Иво Прокопиев“?

4 Пян Гъ 12:08, 24 окт 20

Съгласен съм и с тримата коментиращи във форума. Христо Иванов внесе 12 поправки в текстовете за избор на гл. прокурор, 10 от които бяха приети. Тоест сега той протестира с/у себе си. Също както Радан Кънев беше опозиция на п-во, в което имаше министри на ДСБ. Що за "хора" са това?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама