Вдигат с 200 лв. заплатите на личните асистенти

14:45, 23 окт 20 / Политика 25 3058 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Заплатите на личните асистенти ще се увеличат с 200 лв. - от 730 на 930 лв. през следващата година. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева при представяне на проект за промени в Закона за личната помощ.

"214,6 млн. лв. за лични асистенти са заложени в бюджета за догодина. Допълнително по Закона за социалните услуги са отделени още 85 млн. лв.", обяви министърът.

Парите за хората с увреждания ще се отпускат без индивидуална оценка

"Законът за личната помощ продължава да действа. Внасяме промени, така че да стане по-приложим. Асистентите ще продължат да работят на трудови договори", посочи Сачева. 

По ОП "Развитие на човешките ресурси" ще бъде обхваната и патронажната грижа. Едва 8% от ползвателите на този закон са деца. 40 955 са дали заявка за лична помощ, стана ясно още на брифинга.

"От 1 януари догодина 670 000 ще имат право да се включат в закона за личната помощ. Промени трябва да има по отношение на контрола. Няма как от 1 януари над 670 000 лични асистенти да бъдат намерени", заяви от своя страна Адриана Стоименова, зам.-министър на труда и социалната политика, цитирана от БНТ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама