„Отровното трио“, Мая Манолова и Слави Трифонов обединяват сили за честни избори

17:00, 26 окт 20 25 3497 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Проведе се първата работна среща на основните извънпарламентарни политически сили, които според социологическите агенции имат шансове за участие в следващото Народно събрание. На поканата на „Отровното трио“ се отзоваха представители на ПП „Има такъв народ“ и Гражданска платформа „Изправи се.БГ“.

„На срещата се стигна до общата констатация, че нито една политическа или гражданска организация, извън властта, няма ресурс самостоятелно да осигури контрол и наблюдение над всички избирателни секции в България и чужбина. Затова обединение на ресурсите е реална необходимост“, посочиха от „Отровното трио“.

Протестът, ден 110: Яйца по социалното министерство

В хода на срещата е било постигнато съгласие за:

- Създаване на обща мрежа от доброволци - наблюдатели на изборния процес;

- Бързо и прозрачно публикуване на заверени препис-протоколи от всяка секция;

- Съхраняване на данните на два независими и защитени сървъра;

- Създаване на екипи от юристи, които да обслужват в рамките на целия ден постъпилите жалби на граждани.

„Общо бе становището на участниците, че недоверието в способността на днешното управление да проведе почтени и честни избори изисква организирана гражданска съпротива. Предстои следваща работна среща, на която да се съгласуват още механизми за възпрепятстване на нарушенията и изкривяването на резултатите на предстоящите парламентарни избори“, обясниха от „Отровното трио“.

"Управляващите с всички сили и средства саботират покупката или наемането на машини и отново партийни ръчички да броят бюлетините и да изготвят секционните протоколи", коментира в интервю за БНР Мая Манолова и предупреди, че липсата на машини може да доведе до касиране на изборните резултати.

Манолова подчерта, че изборите могат да бъдат опазени единствено с обединените усилия на гражданите, организациите и част от извънпарламентарните субекти, които ще участват на изборите.

"Не става дума за предизборни договорки или коалиции, а за обединение в името на честността на вота", категорична беше тя. 

На срещата бяха поканени и представители на „Демократична България“. Още вчера обаче съпредседателят Христо Иванов заяви във Facebook, че предпочита да отговори писмено и публично. Той представи пакет от мерки, по които партията вече работи. Сред тях са регистрация на застъпници по електронен път, разяснителна кампания за гласуване с машини, законопроекти за електронно гласуване от дистанция и гласуване по пощата и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама