На светлата част от Луната има вода

10:28, 27 окт 20 / Култура 25 2242 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

На светлата част Луната има значително количество вода - повече от това, което досега беше известно, съобщиха от НАСА. За пръв път вода на земния спътник беше открита преди 11 години.

Исторически успех: НАСА взе проба от астероид

Учени от НАСА са установили наличието на водни молекули на повърхността на планетата, близо до един от най-известните кратери, който е видим и от нашата планета.

Друг екип, който работи по темата, на база на изследванията си, също твърди, че на Луната има допълнителни количества вода, предаде БГНЕС. 

Снимка: CanStockPhoto

Вероятно те се съхраняват като ледени късове в тъмните петна на земния спътник, където температурата е -163 градуса по Целзий. Новите данни могат да помогнат много на бъдещите мисии до Луната.

"Изследването ни показва, че неизвестни преди райони могат да крият воден лед. Резултатите ни показват, че водата може да е много по-широко разпространена в полярните райони, отколкото се мислеше досега. Така, тя ще е по-достъпна и ще се извлича и анализира по-лесно", каза Пол Хейн от университета на Колорадо, САЩ.

НАСА: Изпращането на хора на Луната ще струва 28 млрд. долара

Водата е ценен ресурс за бъдещите мисии с хора на Луната, като ресурсът може да се използва не само за пиене, но и за материал за гориво. НАСА планира завръщане на астронавти на Луната като подготовка за мисия до Марс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама