Синдикати на протест пред парламента: Не искаме да работим 14 месеца в годината

09:03, 28 окт 20 25 2532 Шрифт:
Редактор:

Протестиращи от Конфедерацията на труда „Подкрепа“ се събраха на протест пред парламента, за да изразят недоволството си срещу промените в Кодекса на труда, с които се дава възможност за увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно.

Новите текстове са одобрени вече на първо четене в пленарната зала, а с тях се предвижда още увеличение на периода на отчитане на сумираното изчисляване на работното време, разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори и отпадането на задължението на работодателите да осигуряват топла храна за нощните смени.

„Какво означава това? Работната ни година, от 12 месеца, по магически начин трябва да стане 14 месеца. Това пък означава, че работният ни ден, от 8-часов трябва да стане 9-часов. Целият свят върви към намаляване на работното време. Виждаме как хора, които работят по безопасност на труда многократно обясняват какви са негативите от т. нар. Бърнаут (крайно емоционално изтощение вследствие на работа – бел. ред.). Оказва се, че нашите депутати не знаят що е Бърнаут“, заяви пред протестиращите Ваня Григорова.

Спорни изменения в Кодекса на труда „осъждат медиците на тежко изтощение“

Тя припомни случая отпреди няколко години, в който акушерка посегна на новородено бебе след поредно изтощително 24-часово дежурство. Ваня Григорова даде и пример със зачестилите случаи на катастрофи с участието на шофьори от градския транспорт, за които причините са сходни, съобщи БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

„Ние знаем какви са аргументите – няма работници! А защо няма работници? Защото не плащат! Защото една медицинска сестра трябва да се труди за 700 лв. месечно. Ето за това в момента чуваме всички да се жалват, че нямаме лекари, нямаме медицински сестри, нямаме дори санитари. Вместо да се опитаме да подобрим условията в страната, ние правим тъкмо обратното, влошаваме ги. Влошаваме ги като даваме възможност за двойно увеличение на извънредния труд, за двойно увеличение на сумираното изчисляване на работното време“, подчерта още Григорова.

Според нея, ако промените бъдат окончателно одобрени на второ четене в пленарната зала, това ще доведе до още по-голямо „изтичане на мозъци и мускули към Западна Европа“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама