Транспортът и въглищата - основните замърсители на въздуха в София

13:59, 28 окт 20 / София 25 1476 Шрифт:
Topnovini

Качеството на въздуха и борбата със замърсяването остават приоритет за Столична община, увери кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на изследване за приноса на различните източници за замърсяване с фини прахови частици в столицата, направено от НИМХ с подкрепата на образователното министерство, за периода януари 2019 г. до февруари 2020 г.

"Транспортът и въглищата за горене остават най-големите замърсители на въздуха в столицата. Целта е на база на няколко изследвания да предвидим и насочим усилията към конкретни мерки, важни са източниците на замърсяване, те се променят с времето", заяви тя, цитирана от БНТ.

СБЛЪСЪК: Адекватна ли е екополитиката ни?

„Вземат се проби в продължение на денонощие, обработват се, прави се анализ в две акредитирани лаборатории в България и Хърватска. Използват се две системи за изследване на праха във въздуха и изследване на въздушните маси, за да се установят външните замърсители", обясни технологията на проучването проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ.

Кметът на София акцентира, че ролята на градския трафик за замърсяването е сериозен. "Увеличили сме 4 пъти площите за миене. Предвиждаме увеличаване на средствата с около 30% в бюджета на Столичната община. Надявам се, че ще получим подкрепа за тази много важна мярка - колкото повече мием, толкова по-добре", обясни кметът.

Фандъкова беше категорична, че ще има засилени проверки за замърсителите.

В момента Столична община приключва работата по втората програма за подобряване на качеството на въздуха и подготвя третата, която е със срок 2021-2026 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама